Watersnoodramp 1916 Zuiderzee herdacht
AMSTERDAM (ANP). In de nacht van 13 op 14 januari 1916 zorgt een flinke storm boven de Zuiderzee voor grote problemen. Dijken bij onder meer Edam en het toenmalige eiland Marken breken door. Het gebied tussen het noorden van Amsterdam en Hoorn staat onder water. De schade is groot en tientallen mensen verdrinken. De ramp wordt woensdag herdacht.
De watersnoodramp van 1916 leidde tot de bouw van de Zuiderzeewerken, met als kroon op het werk de Afsluitdijk. De ramp wordt honderd jaar later herdacht met het project WaterKustLand. Het hele jaar zijn er activiteiten en evenementen, maar vooral deze week zijn er veel herdenkingen in de destijds getroffen dorpen.
Zo gedenkt Andijk woensdag een groep heldhaftige dorpelingen die wisten te voorkomen dat de zeedijk doorbrak en daarmee een groot deel van West-Friesland voor het water behoedden. In Marken is een speciale kerkdienst. In de avond luiden de kerkklokken. Dat wordt ‘overgenomen’ door de overkant: de kerken in Volendam, Monnickendam, Edam en Amsterdam-Noord.
Het gebied Waterland, bij Amsterdam-Noord, herdenkt de watersnoodramp met een lopend vuur. Net als in 1916 waarschuwen de dorpen daar elkaar met grote vuren.