’Europa van regionale volkeren in plaats van landen’
De Europese Unie leeft niet bij de gemiddelde inwoner. Over ongeveer vijftig jaar is Europa min of meer terug naar de Middeleeuwen: het zal een Europa van volkeren zijn en niet meer van landen. Europa zal dan alleen bepaalde economische beleidsafspraken hebben en een gezamenlijk Europees defensiebeleid.
Dat stelt Nol Reverda, die donderdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op zijn proefschrift ’Regionalisering en mondialisering. Een cultuursociologische analyse van het regionale perspectief in een Europese context’.
Reverda onderzocht de onderlinge samenhang tussen politiek, economie en samenleving en de betekenis daarvan voor de regio. De diversiteit van Europa maakt de discussie over Europese identiteit overbodig, zegt de promovendus. Europese uitbreiding en integratie heeft pas zin als eerst het regionale niveau wordt erkend en versterkt.
Volgens Reverda biedt regionalisering de samenleving de mogelijkheid weer vorm en inhoud te krijgen, op politiek, economisch en sociaal–cultureel gebied. De politieke regio kan, als bestuurslaag onder het nationale niveau, burger en overheid weer dichter bij elkaar brengen. Reverda vindt de invoering van het districtenstelsel als kiessysteem dan ook wenselijk.
Economisch kan de regio de juiste schaal bieden voor een geïntegreerd beleid, waarin maatregelen op het gebied van investeringen, werkgelegenheid, infrastructuur en milieu op elkaar zijn afgestemd. Sociaal–cultureel is het bestaande regionale culturele erfgoed een bindmiddel voor identiteitsvorming, economische dynamiek en politieke aspiraties.
Reverda pleit voor grotere zeggenschap van de regio. Volgens hem is het bestaande Nederlandse overheidsbeleid door zijn fixatie op de Randstad al geregionaliseerd, en hebben overige provinciebesturen daar terecht kritiek op.