Voorstel NGK-moderamen: Ambten niet open voor gemeenteleden met homoseksuele relatie
ZEEWOLDE. De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) moeten niet overgaan tot het openstellen van het ambt van ouderling of diaken voor gemeenteleden die een homoseksuele relatie hebben.
Tot die conclusie komt het moderamen van de landelijke vergadering (lv) van de NGK in een maandagavond verzonden conceptvoorstel. De lv moet op 16 januari een besluit nemen over de kwestie. Dan wordt in Zeewolde de bespreking afgerond van een lijvig rapport van de commissie ambt en homoseksualiteit.
Tijdens de bespreking van het rapport vorige maand bleek al dat er onvoldoende draagvlak was bij de vergadering om de ambten open te stellen. De commissie was verdeeld over het onderwerp, al waren de meeste leden voor toelating tot de ambten van hen die in een homoseksuele relatie leven.
De lv krijgt de besluitvorming „niet rond en dat spijt ons echt”, concludeert het moderamen. „Wij willen uitzien naar voortschrijdend inzicht en meer licht van de Geest. En we willen dat graag in goed overleg doen met zusterkerken, waaronder allereerst de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken.”
In het conceptbesluit pleit het moderamen ervoor om als kerk „al het mogelijke te doen om homo’s die geloven in God en vertrouwen op het offer van Jezus Christus in de gemeente een veilig thuis te bieden.” Ook stelt het moderamen voor om meer toerusting aan te bieden om het thema homoseksualiteit in de gemeenten bespreekbaar te maken. Tijdens de lv-zitting op 21 november bleek al dat de bezinning op dit gebied op lokaal niveau soms nog in de kinderschoenen staat.
Met de besluitvorming over het rapport van de commissie ambt en homoseksualiteit zetten de NGK voorlopig een punt achter een lang bezinningsproces. De commissie werd in 2011 ingesteld.
Zie ook:
NGK niet toe aan homo’s in ambt (RD, 21 november 2015)
Nederlands gereformeerden buigen zich over rapport ambt en homoseksualiteit (RD, 20 november 2015)
Ds. Mudde: Homorelatie verdient zegen (RD, 3 augustus 2015)
„Homo in NGK mag in ambt” (RD, 12 juni 2015)