Slechtste oliebol „zelfs als vetbol ongeschikt”
ROTTERDAM. Bakkerij Voskamp uit Spijkenisse mag zich de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. Gebakkraam Parel in Venlo de slechtste. „Let op: niet gebruiken als vetbol. Dat zou dierenmishandeling zijn.”
Een en ander bleek maandag uit de AD Oliebollentest 2015. Een team van proevers bezocht namens die krant de afgelopen weken (een jaarlijks terugkerend ritueel) 164 bedrijven. Daarvan kregen 133 zaken een voldoende voor hun oliebol.
Als beste uit de bus kwam –evenals in 2010– Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. „Een topbol. Knapperig vanbuiten, luchtig vanbinnen”, luidde het commentaar van de jury. Bakkers Arnold Kabbedijk (44) en Dick van Dalen (61) vergelijken in een reactie het bakken van de beste bol met topsport. „Er zijn vele honderden oliebollen doorgesneden om de structuur te bekijken. En eindeloos proeven. Overdreven? Vind ik niet.”
Voskamp laat weten een extra verkooppunt in te zullen richten vanwege de verwachte drukte. De bakkerij rekent erop zo’n 12.500 bollen per uur te moeten bakken de komende dagen. In 2010 kwamen er namelijk zelfs mensen uit Enschede die „600 bollen meenamen voor de hele straat.”
Op plek twee in de test eindigde Bakkerij Olink in Maarssen. Brood- en Banketbakkerij Jan Pieter Duin in Tiel completeert de top drie.
Het slechtst uit de test kwam Gebakkraam Parel in Venlo. Die zaak kreeg slechts een 3 voor de oliebollen. „Neem een spons en snijd daar platte stukken van, 6 minuten frituren en je hebt de oliebollen van Parel”, is het niet malse commentaar. Plus: „Let op: niet gebruiken als vetbol voor de vogels. Dat zou dierenmishandeling zijn.”
Op de zevende plaats in de lijst is Bakkerij Eshuis te vinden uit Moerkapelle, met een „bol waar je voor terugkomt.” In een reactie aan het AD geeft deze bakkerij een bijzonder inkijkje in de ‘receptuur’. „Aan God alle eer, die ons kracht, wijsheid en gezondheid gaf om dit mooie resultaat te mogen bereiken.”
Wie een dezer dagen nog oliebollen aanschaft, kan daarvoor overigens de pinpas meenemen, Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland bleek gisteren dat Nederlandse oliebollenbakkers steeds vaker het pinnen omarmen. Klanten kunnen inmiddels bij vier op de tien kramen met pin betalen; vorig jaar was dit slechts bij een op de tien.