Binnenland

Minder griep, meer muggen door warm weer

Het uitzonderlijk warme winterweer van deze dagen heeft positieve en negatieve gevolgen. Een aantal gevolgen op een rij.

23 December 2015 12:11Gewijzigd op 16 November 2020 00:16
Op de Scheveningse boulevard zijn ijssculpturen te zien, maar door het warme weer hebben de beelden het moeilijk en smelten ze. De organisatie heeft tenten met koelmachines geplaatst zodat de ijssculpturen het langer volhouden. beeld ANP
Op de Scheveningse boulevard zijn ijssculpturen te zien, maar door het warme weer hebben de beelden het moeilijk en smelten ze. De organisatie heeft tenten met koelmachines geplaatst zodat de ijssculpturen het langer volhouden. beeld ANP

Warmer weer. Zowel koukleumen als mensen met een normale temperatuursregulering vinden het lekker om met droog, warm winterweer buiten te wandelen, de auto te wassen of zelfs de tuin te doen.

Vooral daklozen hebben het minder koud tijden het overnachten buiten.

Natuurliefhebbers bloeien op nu allerlei bloemen en planten gaan uitbotten.

Warmteminnende plantensoorten zoals de bosogentroost veroveren Nederland nu ze makkelijker kunnen overwinteren.

Minder griep. In december vorig jaar begon een grote griepepidemie, die 21 weken duurde. Nu is daar geen sprake van. Doordat het buiten zacht en nat is, zijn er weinig griepgevallen, zegt huisarts en epidemioloog Gé Donker, die de griepgegevens bijhoudt voor het onderzoeksinstituut Nivel.

Lagere stookkosten. Nederlanders zijn deze winter minder geld kwijt aan het warm houden van het huis dan normaal. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal schat dat de besparing tot en met eind deze maand oploopt tot zo’n 65 euro per huishouden, meldde de NOS. Milieu Centraal denkt tot eind dit jaar 20 procent lager uitvalt dan de afgelopen jaren. Mocht het warme weer tot voorbij het einde van de winter (april) aanhouden, dan levert dat zelfs een besparing van 150 euro op.

Hogere jaaropbrengsten zonnepanelen. Al in augustus was het duidelijk dat door het zonnige weer van de lente- en zomermaanden de gemiddelde energie-opbrengst uit zonnepanelen die maanden 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldde het NRC op grond van berekeningen van energieleverancier Nuon.

Minder autoruiten krabben en minder gladheid op de wegen.

Verdroging van de natuur is goed voor bepaalde bomen, mollen en konijnen, vossen en egels.

Meer muggen. Het gebeurt niet vaak dat er in december muggen in huis rondcirkelen. Deze vorstloze, natte en warme december is dat anders.

Overlevende koninginnenwespen. Zeker als er een muggenplaag is, hebben wespen daar baat bij. Dat vergroot de kans op veel wespennesten.

Meer eikenprocessierupsen. Deze beesten zijn blij met een zachte winter. Ze kunnen alleen worden aangevallen door lieveheersbeestjes en de larven van de gaasvlieg.

Eerdere hooikoortsklachten. Mensen die allergisch zijn voor de pollen van de hazelaar en de els, moeten rekening houden met niesbuien en tranende ogen. Door het zeer zachte weer van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars en elzen weken eerder dan normaal, meldt de site Nature Today. Dat de bomen al bloeien komt door de extreem hoge temperaturen in combinatie met een paar nachten met vorst aan de grond half oktober. De twee boomsoorten hebben in de winter een koudeperiode nodig om snel in bloei te komen zodra de temperaturen flink oplopen.

IJssculpturen en schaatsbanen smelten. Het is een lastige tijd voor beheerders de buitenschaatsbanen en de makers van ijssculpturen. Normaal gesproken zou het buiten nu 4 graden boven 0 moeten zijn, maar het is 12 graden. Een reden voor buitenschaatsbaan Flevonice in Biddinghuizen gisteren om de poorten te sluiten „We checken elke ochtend of er geschaatst kan worden, maar nu is de ijskwaliteit niet goed genoeg,” aldus een woordvoerder. Op het Museumplein in Amsterdam heeft Ice Amsterdam ook moeite om het ijs goed bevroren te houden. Door de wind kan het water niet vastvriezen. De ijssculpturen van het COOL Event in Scheveningen druppelen langzaam weg. Daardoor gaat de expositie zaterdag een dag eerder dicht dan gepland.

Toename van muizen en ratten. Dit is negatief voor de landbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer