Ook Den Haag krijgt internationale gemeente
De plannen om ook in Den Haag te komen tot de oprichting van een internationale gemeente nemen vaste vormen aan. Op zondag 25 april wordt in de hervormde Bethlehemkerk (Gereformeerde Bond) aan de Laan van Meerdervoort Tonnes Blonk, lid van de gemeente, bevestigd tot ouderling met een bijzondere opdracht.
In Rotterdam is al enige tijd een internationale gemeente actief: de International Christian Fellowship (ICF). Deze functioneerde tot voor kort als wijkgemeente van de christelijke gereformeerde kerk in Rotterdam-Charlois - die echter eind vorig jaar werd opgeheven. Voorganger van de ICF -die inmiddels ruim honderd leden en doopleden van vele nationaliteiten telt- is Theo Visser; copastor (voor 50 procent) is Bram Dingemanse.
”Passion for God, Compassion for people”, luidt het motto van de ICF (Passie voor God, oog voor mensen). „We willen”, schrijft zij op haar website, „een gemeenschap van meeleven (community of compassion) bouwen met mensen uit de hele wereld, met als doel hen uit te zenden als toegewijde volgelingen van Jezus Christus.” Tot de doelen van de ICF behoort ook het stichten van nieuwe gemeenten (church planting), waarbij zij zich baseert op onder meer de methoden van Rick Warren (beschreven in diens boek ”De doelgerichte gemeente”) en de internationale Bible League.
„Twee jaar geleden nam Theo Visser contact met ons op met de vraag of er in Den Haag een zustergemeente van de ICF in Rotterdam kon komen”, zegt dr. P. J. Visser, predikant van de hervormde gemeente in Den Haag en bestuurslid van de IZB. „We hebben dat toen besproken. Al snel bleek dat een gemeentelid, Tonnes Blonk, via andere kanalen contacten had met Theo Visser. Meer en meer was Blonk, door gebed, tot de conclusie gekomen dat hij voor zichzelf een roeping zag om hier een begin mee te maken. Als kerkenraad hebben we toen besloten hem ruimte te geven om een en ander te onderzoeken. Inmiddels is het zo ver dat Blonk, op 25 april, zal worden bevestigd als ouderling met een bijzondere opdracht. Daarna zal hij zich verder met deze taak gaan bezighouden.”
Op dit moment worden er al drie anderstalige huisbijbelkringen georganiseerd, aldus dr. Visser, die promoveerde op een systematische studie over de missionaire theologie van J. H. Bavinck. „Drie, omdat het om mensen uit verschillende bevolkingsgroepen gaat: Aziaten, Russen en Engelstaligen. Het is nog maar een klein begin, maar als het zich verder zal ontwikkelen, voorzien we dat we voor het einde van dit jaar diensten kunnen gaan beleggen voor deze mensen. Eerst eens per maand, later hopelijk iedere zondag. Op termijn zal het dan mogelijk kunnen komen tot de stichting van een zelfstandige gemeente. Maar dat zal nog wel wat voeten in aarde hebben.” Vooralsnog zullen de diensten uitgaan van de Bethlehemkerk en worden ze gehouden in een ruimte in de Haagse Schilderswijk (de aula van de Beatrixschool).
Deelnemers van de huiskringen zijn vooral asielzoekers en allochtonen. Christenen, maar ook moslims. Dr. Visser: „Een ander gemeentelid, mevrouw Voskamp, die samenwerkt met de stichting Evangelie & Moslims, heeft goede ingangen bij deze mensen. Zij helpt hen ook met het vinden van een kerkelijk onderdak. Opvallend daarbij is dat zich in de contacten met mensen met een islamitische achtergrond verrassende openingen voordoen. Het is ook de bedoeling dat de ICF hier zich straks met name gaat richten op moslims.”
Is de ICF in Rotterdam gelieerd aan de CGK, in Den Haag zal zij (voorlopig) uitgaan van een hervormde gemeente. „Ik heb hierover contact gehad met kerkrechtdeskundige dr. P. van den Heuvel”, zegt dr. Visser. „Volgens hem kan het zoals het ons voor ogen staat. Theo Visser heeft als insteek dat zo lang er sprake is van een zustergemeente van de ICF, deze niet per se aan de CGK verbonden hoeft te zijn. Wel moet de gemeente zich binnen de gereformeerde gezindte bewegen.”
De Bethlehemkerk in Den Haag telt zo’n 600 leden. „Geregeld” komen er mensen van buitenlandse komaf in de diensten. De gemeente werkt samen met andere Haagse kerken die zijn aangesloten bij het ”reformatorisch platform”, dat anderhalf jaar geleden werd opgericht. „Viermaal per jaar hebben we contact, en worden zaken uitgewisseld. Op deze manier willen we voorkomen dat we allemaal langs elkaar heenwerken”, aldus dr. Visser. Bij het platform zijn, behalve de Bethlehemkerk, de christelijke gereformeerde kerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de Nederlands gereformeerde kerk aangesloten.