Binnenland

„Voor zo’n koningin sluit ik de winkel”

De Nieuwe Kerk zit dicht, de Markt staat vol met auto’s en hekken. De ondernemers rond het plein zijn goedgemutst. „Het is een feite een stukje promotie voor de stad.”

Riekelt Pasterkamp
22 March 2004 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:03Leestijd 4 minuten

Juwelier F. Tonino veegt zijn stoepje schoon. Hij heeft zijn zaak pal aan de Markt in Delft. Tonino verwacht volgende week dinsdag „een stemmige en vooral drukke” dag. „Het zal wel drukker worden dan bij Claus.” Dat hij die dag zijn winkel moet sluiten vindt Tonino niet erg. „Dat heb ik graag voor zo’n koningin over. Als het nou om een wildvreemde zou gaan, nee. Maar deze koningin had iets menselijks. Ze stond dicht bij het volk.”

De vernieuwde Markt in Delft is deze eerste werkdag na het overlijden van prinses Juliana nog niet klaar. Links en rechts van de Nieuwe Kerk zijn nog stratenmakers in de weer met gele klinkers.

De restauratie van de toren is stilgelegd. „We waren voor 80 procent klaar”, vertelt een woordvoerder van aannemer Koninklijke Woudenberg. Vorig jaar zomer begon de firma met de klus om de toren vanaf een hoogte van 36 meter te herstellen. „De oplevering zou op 29 april zijn. Ze had dus eigenlijk iets later moeten overlijden.”

Het zwarte rouwkleed siert de toren van de kerk. In het contract dat Woudenberg vorig jaar sloot was de voorwaarde opgenomen dat de toren in zwart zeil zou worden gehuld. „Voor het geval dat”, zegt de woordvoerder. „De storm speelt ons parten”, zegt hij, wijzend naar de wapperende zeilen. „Maar dat is volgende week allemaal piekfijn in orde.”

Delft maakt zich bijna anderhalf jaar na de vorige koninklijke uitvaart weer op voor „een droeve dinsdag.” De uitvaart van prinses Juliana zal in grote lijnen verlopen volgens het draaiboek uit oktober 2002, toen prins Claus overleed. Archeologische opgravingen in het centrum van Delft vormen daarbij geen belemmering.

De overleden prinses wordt op dinsdag 30 maart bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk. Haar lichaam zal die dag met de koninklijke lijkkoets via dezelfde route als prins Claus van Den Haag via Rijswijk naar Delft worden gebracht. De tocht duurt anderhalf uur. Langs de 9 kilometer lange route vormen duizenden militairen aan weerszijden van de weg een ere-escorte.

Bij de uitvaart van prins Claus waren in totaal 9000 militairen van de totale krijgsmacht betrokken. Van hen stonden er 6000 langs de route. Met diezelfde aantallen wordt nu weer gerekend, aldus een defensiewoordvoerder.

Een aantal militairen moet uit het buitenland komen. Naar verwachting kunnen alle operaties en missies van de vaderlandse krijgsmacht in het buitenland gewoon doorgaan. De militairen in Irak stonden dit weekend stil bij het overlijden van de oud-koningin.

Als oud-staatshoofd (1948 tot 1980) valt prinses Juliana het hoogste protocollaire eerbewijs ten deel. Zo zal de lijkkoets niet getrokken worden door zes paarden, zoals bij prins Claus, maar door acht.

De politie laat zich volgende week ook niet onbetuigd. Bij de uitvaart van Claus waren ongeveer 2700 politiemensen op de been. Alle korpsen in het land leveren personeel. Naar verwachting zal een groot aantal gekroonde hoofden de plechtigheid bijwonen. De ontvangst is in het monumentale stadhuis van Delft, pal tegenover de kerk.

De uitbater van café-restaurant ’t Raedthuys aan de Markt in Delft wil aanvankelijk niet ingaan op vragen over de maatregelen rond de uitvaart. „De vorige keer zijn we in de media neergezet als lijkenpikkers. We zouden, onder meer door verhuur van kamers, fors hebben verdiend aan de uitvaart.”

Tijdens een kop koffie ontdooit hij. „Qua omzet leveren we nu wat in, maar dat betaalt zich in de weken na de uitvaart ruimschoots terug. Er komen dan veel dagjesmensen kijken. In feite is de uitvaart een stukje promotie voor de stad.”

De veiligheidsmaatregelen tijdens de uitvaart van Claus noemt de uitbater overdreven. „Wij werden uitvoerig gecontroleerd, terwijl een vent met een grote koffer gewoon kon doorlopen.”

Burgemeester Van Oorschot van Delft zegt dat hij dit keer flexibeler om zal gaan met de afsluiting van zijn stad. Anderhalf jaar geleden gingen de hekken vroeg dicht zodat veel mensen niet meer langs de route konden komen. De gemeente verwacht nu meer ouderen dan bij de uitvaart van Claus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer