Gereformeerde kerk Nijkerk stoot Goede Herderkerk af en renoveert Kruiskerk
De kerkenraad van de gereformeerde kerk in Nijkerk heeft na overleg met de gemeenteleden onlangs definitief besloten om een van de twee kerkgebouwen, de Goede Herderkerk, te sluiten en te verkopen. De andere kerk, de Kruiskerk, wordt uitgebreid om alle kerkelijke activiteiten onder één dak te kunnen brengen.
De laatste diensten in de Goede Herderkerk worden in het najaar van 2017 gehouden, als de verbouwing van de Kruiskerk gereed is. Vorig jaar juni werd al een principebesluit genomen om de Goede Herderkerk af te stoten, daarna zijn de renovatiemogelijkheden van de Kruiskerk onderzocht.
De kosten van de verbouwing worden begroot op maximaal 1,8 miljoen euro, aldus beleidsouderling F. Jansen. De Kruiskerk krijgt een nieuwe entree, een grote ontvangst- en ontmoetingsruimte en een bovenverdieping met zes zalen. Ook de activiteiten in Het Kruispunt, een voormalige pastorie bij de Kruiskerk, worden naar de ‘nieuwe’ Kruiskerk verplaatst.
Van de Goede Herderkerk wordt afstand gedaan omdat anders een grote investering voor onderhoud nodig is. De gereformeerde kerk in Nijkerk telt ruim 3000 leden; er is sprake van enige vergrijzing.
Twee jaar geleden werd een van de vier predikantsplaatsen opgeheven; in deeltijdfuncties zijn in plaats daarvan een jeugdwerker en een ouderenpastor aangesteld.
De Goede Herderkerk (475 zitplaatsen) is in 1967 in gebruik genomen. Als gevolg van de gunstige ligging direct naast het treinstation van Nijkerk werd het kerkgebouw ook regelmatig door landelijke organisaties benut voor bijeenkomsten en vergaderingen.
De Kruiskerk (850 zitplaatsen) dateert van 1977 en werd gebouwd nadat een felle brand in 1975 de toenmalige Kruiskerk in de as legde.