Inkomen varkenshouder naar historisch dieptepunt
DEN HAAG. Varkenshouders draaien dit jaar gemiddeld een fors verlies door de sterke daling van de biggenprijs. Tachtig procent van de bedrijven kan de rekeningen niet op tijd betalen.
Ook de inkomens in de melkveehouderij staan onder druk. Glasgroentetelers kijken juist terug op een uitzonderlijk goed jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse raming van de inkomens van boeren en tuinders die het sociaal-economisch onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR woensdag bekendmaakte.
Het LEI berekent het inkomen dat het bedrijf oplevert per ”onbetaalde arbeidsjaareenheid” (onbetaalde aje). Meestal is dat de boer of tuinder zelf; ook meewerkende gezinsleden gelden als onbetaalde arbeidskrachten. Het gemiddelde inkomen per onbetaalde aje blijft voor alle land- en tuinbouwbedrijven samen stabiel op 40.000 euro. Maar de verschillen zijn groot.
Gespecialiseerde zeugenbedrijven –varkenshouderijen die zich toeleggen op de productie van biggen– zien het inkomen per onbetaalde aje teruglopen van 16.000 euro vorig jaar naar 75.000 euro negatief dit jaar. Een historisch dieptepunt, aldus het LEI.
Ook vleesvarkenshouders –boeren die biggen mesten tot slachtrijpe varkens– krijgen lagere prijzen voor hun dieren, maar voor hen is de lage biggenprijs juist gunstig. Omdat ook het voer dit jaar goedkoper is geworden, blijft hun inkomen gemiddeld nog net positief (10.000 euro).
De melkveehouderij heeft de melkprijs dit jaar met 17 procent zien dalen. Die daling is deels opgevangen door meer koeien te melken: de productie neemt gemiddeld met 8 procent toe, dankzij de afschaffing van het Europese melkquotum eerder dit jaar. Het gemiddelde inkomen van de melkveehouders loopt met ruim de helft terug naar 20.000 euro.
Eierprijzen
In de leghennenhouderij is er na twee minder goede jaren sprake van een stevig herstel van de eierprijzen. Dat is mede te danken aan een grote vraag naar eiproducten vanuit de Verenigde Staten, waar vogelgriep miljoenen dieren het leven kostte. Het gemiddelde inkomen van de kippenboeren gaat van 17.000 naar 102.000 euro.
De glasgroentesector spon garen bij tegenvallende oogsten in concurrerende landen. Daardoor brachten de groenten, ondanks de aanhoudende Russische boycot, hoge prijzen op. Aan de kostenkant pakt de lage gasprijs gunstig uit. Per saldo verdubbelt het gemiddeld inkomen ruimschoots naar 274.000 euro, een record.
Het inkomen van fruittelers stijgt van 24.000 naar 36.000 euro, dankzij hogere prijzen die appels en peren opbrengen. Een groot deel van de oogst zit overigens nog in opslag en zal pas komend jaar worden verkocht.
Ook akkerbouwers profiteren na het jaar 2014 van hogere prijzen voor consumptieaardappelen en uien. Het gemiddelde inkomen gaat van 29.000 naar 55.000 euro.