Evangelist Liefting: Behoefte aan gereformeerde kerk in Bijlmer
AMSTERDAM. In de multiculturele wijk Bijlmer in Amsterdam is er behoefte aan een kerk met een gereformeerde prediking. Dat zegt evangelist Jan-Dirk Liefting.
Liefting, lid van de hersteld hervormde gemeente in Lunteren en oprichter van de Stichting Evangelisatie Sjofar, is inmiddels vijftien jaar actief met straatevangelisatie in de Bijlmer. In het Amsterdamse stadsdeel zijn circa 130 (migranten)kerken te vinden, vooral uit de hoek van baptisten-, evangelische en pinkstergemeenten.
„Ik vind het mooi dat wij in de Bijlmer de rijkdom die we vanuit de Reformatie en de Nadere Reformatie hebben ontvangen, kunnen uitdelen”, zegt Liefting. Het blijkt echter lastig om geïnteresseerden door te verwijzen naar een kerk in de buurt. Het is Lieftings „verlangen” dat er een gemeente komt „waarin reformatorische christenen samen optrekken met mensen uit de Bijlmer met verschillende culturele achtergronden.”
Verkennend onderzoek
Diverse orthodox- en bevindelijk gereformeerde Bijlmerbewoners bezoeken diensten in een ander deel van de stad. De serie interviews in deze krant met christenen in de Bijlmer bevestigt Liefting „in de gedachte dat er in dit deel van Amsterdam behoefte is aan een gemeente met een gereformeerde achtergrond.”
Stichting Evangelisatie Sjofar heeft de vraag om in de Bijlmer te gaan evangeliseren neergelegd bij de Hersteld Hervormde Kerk. „De commissie evangelisatie doet daar nu onderzoek naar, in samenwerking met de classis Midden. Ik hoop dat het wordt opgepakt. Zodra er in de Bijlmer een reformatorische kerk komt die het evangelisatiewerk overneemt, trekken we ons als stichting terug.”
Vanuit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt er op termijn mogelijk een pioniersplek in de Bijlmer. André van der Stoel, lid van de protestantse gemeente te Amsterdam-Zuidoost (PGZO), is bezig met een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden, in het kader van de afronding van zijn master gemeentepredikant aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.
Van der Stoel is afkomstig uit de hervormde gemeente (Gereformeerde Bond) in Ooltgensplaat en woont sinds enkele jaren in de Bijlmer. Hij kerkte aanvankelijk bij de Noorderkerk (Gereformeerde Bond) in Amsterdam. Mede vanwege de reistijd –drie kwartier– besloot hij zich uiteindelijk bij de protestantse gemeente in de Bijlmer aan te sluiten. „Het mooiste is lid te zijn van een kerk op de plek waar je woont. Kerk-zijn is ook door de week op elkaar betrokken zijn. Daarom heb ik voor de gemeente in de Bijlmer gekozen, hoewel ik me er niet altijd volledig in herken.”
Van der Stoel spreekt van „een enigszins vergrijsde gemeente met een middenorthodoxe tot vrijzinnige signatuur. In de Bijlmer heeft elke migrantengroep z’n eigen kerk, maar er is een grote groep autochtone jonge mensen die nauwelijks wordt bereikt. Er komen de laatste tijd veel studenten en starters in de wijk wonen. Daar is niet echt een kerk voor.”
De masterstudent probeert in contact te komen met jongeren, allereerst via de kaartenbak van de kerk. „Vanaf januari ga ik ook de straat op om met mensen in gesprek te komen. Het doel is met een groep van tien een verkenningscursus christelijk geloof te starten, die minder cognitief is dan de Alpha-cursus en sterk op het christelijke leven is gericht.”
Hierdoor hoopt Van der Stoel in beeld te krijgen welke thema’s jongeren in de wijk bezighouden. Hij wil onderzoeken of er als vervolg daarop een pioniersplek vanuit de PKN in de Bijlmer kan worden gestart. In goed overleg met zijn kerkenraad zou deze een eigen identiteit kunnen krijgen.
Van der Stoel staat „een open orthodoxe gemeenschap” voor ogen, waarin „Gods liefde en het heil in Jezus Christus” centraal staan. Hij streeft naar „een vruchtbare interactie” met de Protestantse Gemeente. „Ik leer er veel over de radicale navolging van Christus in het diaconaat.”
Van der Stoel staat „een open orthodoxe gemeenschap” voor ogen, waarin „Gods liefde en het heil in Jezus Christus” centraal staan. Hij streeft naar „een vruchtbare interactie” met de Protestantse Gemeente. „Ik leer er veel over de radicale navolging van Christus in het diaconaat.”
Het partnerschap Amsterdam in Beweging voor Jezus Christus, waarbij twaalf overwegend orthodox-gereformeerde kerken zijn aangesloten, heeft beperkt contacten in de Bijlmer, zegt voorzitter Theodoor Meedendorp, verbonden aan de multiculturele gemeente Hoop voor Noord. Bij het platform is wel een gemeente aangesloten –de gereformeerd vrijgemaakte Oosterparkkerk– die mede via het gemeentestichtingsproject Stroom een link heeft met het Kleiklooster, een jong protestants initiatief in de Bijlmer.