Fed staat voor historisch besluit
WASHINGTON (ANP). De Federal Reserve (Fed) staat deze week voor een historisch besluit. De koepel van Amerikaanse centrale banken verhoogt woensdag naar verwachting voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de VS, en zet daarmee na jaren van ongekende stimuleringsmaatregelen een nieuwe stap richting een ‘normaal’ monetair beleid.
De afgelopen jaren ondersteunde de Fed de Amerikaanse economie met een ongekend lage rente en een omvangrijke stroom vers geld. Inmiddels is ’s werelds grootste economie volgens de centrale bankiers echter weer sterk genoeg om meer op eigen benen te komen te staan en is het tijd om de rente verhogen.
De alom verwachte rentestap van de Fed is in eerste instantie vooral van symbolische waarde. De verhoging blijft waarschijnlijk beperkt tot een kwart procentpunt, waardoor de rente uitkomt in de nog altijd bijzonder lage bandbreedte van 0,25 tot 0,5 procent. Het directe effect van die stap op de Amerikaanse en internationale economie zal dan ook beperkt zijn. De grote vraag is vooral in welk tempo de centrale bankiers volgend jaar verder gaan.
De symbolische waarde maakt namelijk plaats voor zwaardere gevolgen als de rente in een stevig tempo verder wordt opgevoerd. De toch al forse kapitaalstroom uit opkomende landen naar de VS wordt dan heviger, waardoor de financieel zwakkere landen in de opkomende markten verder in de problemen kunnen komen.
Daarnaast loopt de waarde van de dollar dan waarschijnlijk verder op. Dat kan druk zetten op het herstel van de Amerikaanse economie, omdat een sterkere dollar producten uit de VS duurder maakt. Europese bedrijven kunnen op hun beurt profiteren, omdat de relatief goedkope euro hun goederen juist aantrekkelijker maakt.
Fed-president Janet Yellen heeft aangegeven dat de rente „geleidelijk” verder wordt verhoogd, maar ze heeft daarbij steeds in het midden gelaten wat daar precies mee wordt bedoeld. De meest recente prognoses wijzen erop dat de Fed het tarief de komende jaren elk kwartaal met een kwart procentpunt zal verhogen.
Of dat pad daadwerkelijk wordt gevolgd moet echter nog blijken. Zo is de inflatie in de VS, net als in Europa, veel lager dan de centrale bank wenst. Verder viel de groei van de Amerikaanse economie vorig kwartaal sterk terug en nemen de zorgen over de groei in andere delen van de wereld toe. Nieuwe tegenvallers kunnen de Fed volgend jaar alweer dwingen de koers opnieuw te wijzigen.