Economie

Fors herstel op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP). De effectenbeurzen in Europa herstelden dinsdag sterk van de zware afstraffing van de laatste dagen. Vooral aandelen in de grondstoffenbranche, die eerder in de uitverkoop gingen onder druk van de fors gedaalde olieprijzen, werden in genade aangenomen.

15 December 2015 16:39Gewijzigd op 16 November 2020 00:04

Vooral het aanstaande rentebesluit in de Verenigde Staten houdt beleggers bezig. Naar verwachting zal de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, voor het eerst in tien jaar de rente verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de eveneens positieve opening op Wall Street 2,9 procent hoger op 432,88 punten. De hoofdindex, die maandag onder de slotstand van vorig jaar dook, staat nu voor 2015 weer ruim acht punten in de plus. De MidKap steeg 2,2 procent naar 672,08 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 2,1 tot 3,2 procent omhoog.

Staalconcern ArcelorMittal en oliemaatschappij Shell waren bovenin de AEX terug te vinden met koerswinsten van 4,6 en 4,1 procent. Ook chipmachinebouwer ASML was gewild met een winst van 4,3 procent. Delta Lloyd deelde niet in de ‘feestvreugde’. De toch al aangeslagen verzekeraar stond met een min van 3,8 procent onderaan de AEX.

Elders in Europa waren autofabrikanten waren in trek na sterke Europese autoverkopen in november. Volkswagen, dat door het dieselschandaal marktaandeel verloor in Europa, steeg desondanks 2,2 procent. De eveneens Duitse concurrenten BMW en Daimler kregen er respectievelijk 3,6 en 3,9 procent bij. De Franse branchegenoten Peugeot-Citroën en Renault wonnen in Parijs 3,8 en 2,9 procent.

In Londen kelderde Aveva meer dan 29 procent. De beoogde fusie tussen het Britse softwarebedrijf en de softwaredivisie van het Franse industriële concern Schneider Electric is afgeketst. Schneider stond op de beurs in Parijs 0,9 procent in de plus.

De euro was 1,0950 dollar waard, tegen 1,1042 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 36,95 dollar. Brentolie werd eveneens 1,8 procent duurder en werd verhandeld voor 38,60 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer