Kerk & religie

„Oosterse wetenschappers zijn religieuzer”

Wetenschappers in westerse landen als de 
Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn veel minder religieus dan in oosterse landen als Turkije, Taiwan en India.

ND
15 December 2015 11:36Gewijzigd op 16 November 2020 00:03

Dat blijkt uit een groot, drie jaar durend onderzoek van Elaine Howard Ecklund, sociologe aan de Rice University in Houston en directeur van het Religion and Public Life Program van die universiteit.

Uit haar rapport blijkt verder dat er grote verschillen zijn tussen wetenschappers in het westen en oosten van de wereld.

Belangrijkste conclusie is volgens Ecklund dat wetenschap en religie wereldwijd niet met elkaar in conflict zijn en wetenschap ook niet tot meer secularisatie leidt. Het idee dat wetenschap en religie in conflict zijn, is vooral een westerse, christelijke gedachte.

Een overgrote meerderheid (ongeveer 80 procent) van de wetenschappers in Turkije, India en Taiwan gaf aan „ten minste enig geloof in een hogere macht” te hebben en slechts een fractie in deze landen beschouwt zich als atheïst. Maar in westerse landen als de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk gelooft slechts een op de drie of vier in een hogere macht. Een ruime meerderheid is agnost of atheïst. In Frankrijk zijn de atheïsten in de meerderheid.

Ook het aantal wetenschappers dat minimaal één keer per maand een religieuze bijeenkomst bezoekt, verschilt per land. In Frankrijk bezoekt 80 procent bijna nooit zo’n bijeenkomst, in de VS en Groot-Brittannië is dat 60 procent, terwijl in Turkije, Taiwan, Italië en Hongkong minder dan de helft bijna nooit een religieuze dienst bezoekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer