Delft start in ijltempo met herbestraten Markt
Geen stad merkt meer van het overlijden van een lid van de koninklijke familie dan Delft. Zaterdagmorgen waren medewerkers van gemeentewerken al druk aan het werk. In de Nieuwe Kerk zijn zelfs zaterdag al geen toeristen meer welkom.
Over ruim een week moet alles in orde zijn. Voor die tijd is er nog veel te doen. De Markt van Delft voor de Nieuwe Kerk krijgt net een grote opknapbeurt. Gelukkig is de bestrating voor het grootste deel gelegd. Precies voor de ingang gaapt zaterdagmorgen nog een groot gat, dat echter met het uur kleiner wordt. Pijpen steken uit de grond en bouwhekken ontsieren de entree van het bedehuis. Door de harde regenbuien ontstaat al snel een grote modderpoel.
Even voor elf uur arriveren de eerste mannen van gemeentewerken. Met vrachtwagen, zand en bestratingsmateriaal beginnen ze zo snel mogelijk een verantwoorde noodbestrating aan te leggen. Geen vrije dag voor hen.
Dat geldt ook voor politieagenten. Een aantal van hen is direct op wacht gezet voor de statige ingang van de kerk, totdat leden van de Koninklijke Marechaussee de erewacht overnemen.
Vriendelijk beantwoorden de politiemensen vragen van passanten en van toeristen die graag een kijkje in de Nieuwe Kerk wilden nemen. „Nee, u kunt er niet in. Vanwege het overlijden van prinses Juliana”, vertelt een vriendelijke agente. Enkele passanten hebben het al wel gehoord, anderen nog niet. Een jong stel wilde vandaag even het koninklijke graf in de kerk bekijken. Helaas, ze zullen terug moeten komen na de bijzetting.
Of de steiger die om de Nieuwe Kerk staat ook weg moet, weet de agente niet. De toren staat voor driekwart in de steigers. Er zit wel zwart zeil omheen, maar fraai is het niet. En zo’n hoge, verankerde steiger breek je niet in twee dagen af. Dat is ook niet de bedoeling, zegt E. Boersma, voorzitter van het college van kerkvoogden van de hervormde gemeente in Delft. „De steigers blijven staan, maar met de aannemer is afgesproken dat op korte termijn alle overige bouwmaterialen worden verwijderd. Uit voorzorg is vooraf al gekozen voor zwartgekleurd zeil rondom de steiger.”
Boersma werd vanmorgen om kwart voor negen gebeld door iemand van het ministerie van Algemene Zaken. „Ik schrok niet. Het was bekend dat prinses Juliana tobde met haar gezondheid. Toen ik het overlijdensbericht kreeg heb ik meteen actie ondernomen. Er lag een draaiboek klaar. Vanmorgen hebben we vooral met de koster en andere betrokkenen gesproken over hoe we vanaf maandag te werk gaan.”
Volgens Boersma wordt het kerkgebouw naar verwachting maandag overgedragen aan de Rijksgebouwendienst. Desondanks zal de zondag ook iets anders verlopen dan verwacht. „Er zou morgenavond een dienst plaatshebben, maar die verplaatsen we naar de Oude Kerk.” Hij geeft aan dat de kerkvoogdij altijd rekening houdt met de mogelijkheid dat een lid van het Koninklijk Huis overlijdt, ook als de toren in de steigers staat en de Markt voor het bedehuis is opgebroken.
Woordvoerder Willem van de Ven van de gemeente Delft zegt dat vanmorgen direct is gestart met de voorbereidingen voor de uitvaart. „De draaiboeken liggen klaar. De gemeente is gastheer. Dat betekent dat we het Koninklijk Huis zo veel mogelijk ondersteunen, vooral op het gebied van de keuze voor de route en eventuele afzettingen.”
Horecaondernemers aan de Markt houden er rekening mee dat ze hun zaak een dagdeel moet sluiten als de bijzetting plaatsheeft. Guido Hansen van café-restaurant Het Wapen van Delft verwacht dat het publiek direct na de plechtigheid weer verdwijnt. „Zo was het ook bij de uitvaart van prins Claus.”
Verder lijkt Delft nog niet te zijn wakker geschud. Door de storm is het rustig in de winkelstraten. Hier en daar een vlag halfstok. Het kopen en verkopen gaat echter door.