Binnenland

Mariniers trekken alles uit de kast voor 350e verjaardag

ROTTERDAM. Legerhelikopters scheren laag over, mariniers marcheren langs, zware mortieren komen voorbij. Het Korps Mariniers viert zaterdag het 350-jarig bestaan met een groots militair defilé in Rotterdam. Koning Willem-Alexander is erbij.

10 December 2015 18:14Gewijzigd op 15 November 2020 23:58
Het Korps Mariniers viert zaterdag zijn 350e verjaardag. Pakweg 2000 (oud-)mariniers nemen deel aan een defilé op de Coolsingel in Rotterdam. Foto: mariniers in hun ceremoniële uniformen. beeld ANP
Het Korps Mariniers viert zaterdag zijn 350e verjaardag. Pakweg 2000 (oud-)mariniers nemen deel aan een defilé op de Coolsingel in Rotterdam. Foto: mariniers in hun ceremoniële uniformen. beeld ANP

Zo’n 2000 (oud-)mariniers, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Britse Royal Marines Band Service nemen zaterdag deel aan het defilé op de Coolsingel. Pakweg 800 actief dienende mariniers lopen in mee in uniformen die ze dragen tijdens missies in woestijn, jungle of poolgebied.

Om het defilé „behapbaar” te houden, blijft het aantal oud-mariniers beperkt tot 1100, aldus luitenant-kolonel Hans van Reenen vanochtend. Commando Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, voert een detachement van dertig oud-mariniers aan die actief dienen bij luchtmacht en landmacht.

Het defilé wordt dit jaar een „indrukwekkend, waardig spektakel”, aldus Van Reenen, projectleider van 350 jaar Korps Mariniers. „Geen carnavalsoptocht.” Bijzonder is de komst van koning Willem-Alexander, de „hoogste vorm van erkenning voor het korps.” Het korps geeft het staatshoofd het Eerbewijs joelen, met een driewerf „hoezee” van 2000 (oud-)mariniers.

Het Korps Mariniers zet historisch en hedendaags materieel in, waaronder Vikingpantservoertuigen, Frisc-onderscheppingsvaartuigen, mortieren, quads en een MB-terreinwagen, gebruikt door ”special forces” in Mali. Het korps zet ook zes lastdieren in.

Het defilé wordt afgesloten met een bijzonder luchtoptreden van twee NH-90-, twee Cougar- en twee Britse Seakinghelikopters, vergezeld van een C130 Hercules­transportvliegtuig. Twee Amerikaanse V-22 Ospreys uit Spanje moeten op het laatste moment verstek laten gaan. De vliegtuigen, die verticaal kunnen opstijgen dankzij draaibare motoren, verkeren sinds de aanslagen in Parijs in verhoogde staat van paraatheid.

De viering (van 11.00 tot 12.30 uur), heeft als thema ”Eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief”. Op 10 december 1665 werd bij resolutie van de Staten van Holland en West-Friesland het Regiment der Marine opgericht. Sinds de oprichting zijn mariniers in Rotterdam gestationeerd.

De kracht van het korps is dat het in 350 jaar is blijven doen waar Michiel de Ruyter het voor heeft opgezet, verklaarde korpscommandant Richard Oppe­laar vorige week in deze krant. „Mariniers zijn overal ter wereld onmiddellijk inzetbaar onder de meest extreme omstandigheden.”

Minister Hennis en commandant Oppelaar houden zaterdag een toespraak. De ceremonie kent ook een bezinnend moment, waarin aandacht is voor de offers die gesneuvelde mariniers hebben gebracht. De Marinierskapel en Tamboers en Pijpers spelen een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde hymne, waarin de Navy Hymne ”Eternal Father, Strong to Save” en ”The Last Post” zijn verwerkt.

De generale repetitie voor het luchtdefilé vindt morgen om 13.00 uur plaats op de Cool­singel. Mariniers oefenen vanaf 9.00 uur bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. „We laten niets aan het toeval over.”

Meer over
Marsof

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer