Kerk & religie

VVD, PvdA en D66 gaan „kerkje pesten”

DEN HAAG. Als het aan de Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA en D66 ligt, krijgen kerken niet langer informatie van de burgerlijke gemeenten over verhuizing van hun leden. Hoe zit de vork in de steel? Zeven vragen, zeven antwoorden.

10 December 2015 11:07Gewijzigd op 15 November 2020 23:57
Minister Plasterk. beeld ANP
Minister Plasterk. beeld ANP

Wat willen VVD, PvdA en D66 precies?

D66-Kamerlid Koşer Kaya diende dinsdag in de Tweede Kamer een motie in die ertoe moet leiden dat gemeenten uiterlijk per 1 januari 2017 geen informatie meer mogen verstrekken aan de SILA, de Stichting Interkerkelijke Leden­administratie.

Wat doet de SILA?

De SILA, die gevestigd is in Benne­kom, krijgt van gemeenten een seintje als burgers die in de SILA-administratie staan, verhuizen, overlijden, trouwen, scheiden of een andere naam krijgen. Omgekeerd krijgen gemeenten van de SILA een seintje als er nieuwe kerkleden worden ingeschreven en leden hun lidmaatschap van hun kerk opzeggen.

Wie staan er in de SILA-adminis­tratie?

Dat zijn leden van zeven kerkgenootschappen: de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Oudkatholieke Kerk van Nederland, de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland, de Nieuw-Apostolische Kerk en het Leger des Heils. Bij elkaar staan er 5,7 miljoen kerkleden bij de SILA geregistreerd.

Hoe staat het met de privacy­gevoeligheid van dit systeem?

Goed. Gemeenten zien niet van welk kerkgenootschap iemand lid is. Iemand die bij een van de zeven kerken is ingeschreven heeft een digitaal kenmerk, de zogenoemde SILA-stip. Als er een mutatie is, geven de gemeenten de wijziging door aan de SILA en die geeft de gegevens weer door aan de plaatselijke kerkelijke gemeente van de betrokkene.

Overigens kunnen burgers die wel kerklid zijn, maar niet bij de SILA ingeschreven willen staan, dat aangeven. De SILA-stip bij de gemeentelijke bevolkingsadministratie verdwijnt dan. De kerk krijgt dan geen mutaties van de betrokkene vanuit de burgerlijke gemeente.

Gaat het plan van D66, VVD en PvdA door?

De Tweede Kamer zal de motie dinsdag aannemen. De drie partijen hebben een Kamermeerderheid. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft vooralsnog weinig zin om te motie uit te voeren. Enkele jaren geleden deden dezelfde fracties ook een poging om deze dienstverlening aan de kerken de nek om te draaien. Ook toen verzette Plasterk zich.

Is het bijzonder dat kerken ge­gevens van burgerlijke gemeenten krijgen?

Nee, ook andere organisaties met een maatschappelijk belang, zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars, krijgen informatie van gemeenten als er mutaties te melden zijn van hun cliënten.

Waarom dan dit voorstel?

„Kerkje pesten”, wordt er in de gangen van de Tweede Kamer gefluisterd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer