CAN: prijs voor de grootste dwarsligger
PARIJS. De ”Fossiel van de Dag”-award is inmiddels een bekende prijs geworden op VN-klimaattoppen. Landen die het vaakst dwarsliggen tijdens de klimaatonderhandelingen kunnen hem winnen. Ook in Parijs wijst het Climate Action Network (CAN) elke dag een ‘fossiel’ aan.

De ”Fossil of the Day”-award is in 1999 voor het eerst toegekend op de VN-klimaattop in Bonn, zegt Ria Voorhaar, hoofd internationale communicatie van het CAN. „Het was een initiatief van het Duitse forum van non-gouvernementele organisaties”, weet de Amerikaanse – die en passant vertelt een „Nederlandse opa en oma” te hebben.
„Het Duitse forum zocht een aansprekende, ludieke manier om het gedrag van sommige landen aan de kaak te stellen.” Momenteel wijst het CAN het Fossiel van de Dag aan.
Ook deze week maken medewerkers van het CAN een lijst van landen die hun best doen om gecoördineerde klimaatafspraken tegen te werken. „Het gaat om landen die beter zouden kunnen weten”, aldus Voorhaar. „Minder bekend is overigens onze ”Ray of the Day”-award. Die prijs kennen we bij hoge uitzondering toe aan landen die zich buitengewoon inzetten voor een effectieve aanpak van de klimaatverandering.”
Wat wilt u met deze prijzen bereiken?
„Het CAN hoopt dat landen zich bewust worden van hun gedrag. De prijs is humoristisch bedoeld, maar we hopen hiermee wel de algemene opinie te beïnvloeden, zodat landen minder ruimte krijgen om dwars te liggen tijdens de onderhandelingen. De prijs kan helpen om gemakkelijker tot afspraken te komen.”
Werkt de prijs ook?
Met nadruk: „Jazeker! Landen stellen zich daardoor coöperatiever op en weten plooien in de onderhandelingen gemakkelijker glad te strijken.”
Het Fossiel van de Dag is meestal een westers land. Waarom?
„Ontwikkelde landen hebben een verplichting om voorop te lopen bij het nemen van maatregelen tegen klimaatverandering. De meeste hebben daar weinig zin in. Japan is bijvoorbeeld zijn toezeggingen rond de terugdringing van de CO2-uitstoot niet nagekomen en heeft zelfs meerdere kolencentrales geopend. Canada had de laatste tijd een paria-status in de klimaatonderhandelingen. Maar we hopen dat de opstelling van het land veranderd is met het aantreden van de nieuwe regering.”
Maken ontwikkelingslanden ook kans op de prijs?
„In principe maakt elk land kans. Wij maken geen uitzonderingen. Op de klimaattop in Lima vorig jaar hebben we de award toegekend aan de groep ”gelijkgestemde ontwikkelingslanden”, waartoe ook kwetsbare landen hoorden zoals Vietnam, Mali en El Salvador.”
Waar let het CAN in Parijs op bij de toekenning van de award?
„Wij houden elke dag nauwlettend in de gaten hoe landen zich opstellen tijdens de klimaatonderhandelingen. Wat presteren ze nu echt? Zijn ze bereid tot compromissen? Gaan ze over tot een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen? Zijn ze bereid om arme landen te ondersteunen? Vorige week viel België nog in de prijzen.”
serie Klimaattop Parijs
Deze week worden verschillende ngo’s die betrokken zijn bij de klimaattop in Parijs voor het voetlicht gehaald. Vandaag deel 3: Climate Action Network.