Rabobank schrapt 9000 arbeidsplaatsen
UTRECHT (ANP). Rabobank schrapt de komende drie jaar 9000 voltijdsbanen. Dat maakte het coöperatieve financiële concern woensdag bekend. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten, maar de bank wil zoveel mogelijk arbeidsplaatsen via natuurlijk verloop en het verminderen van het aantal externe medewerkers laten verdwijnen.
De zware ingreep, die gepaard gaat met een nieuwe strategie, volgt bovenop reorganisaties die vanaf 2013 zijn ingezet, ten koste van 10.000 banen. Daarvan zijn er inmiddels 7000 verdwenen. De overige 3000 staan voor de komende periode op de rol.
Rabobank telt momenteel circa 39.000 voltijdsbanen (rond 41.000 medewerkers), waarvan 22.000 bij de lokale filialen, 10.000 bij de centrale organisatie in Utrecht en 7000 internationaal.
De banen die verdwijnen, betreffen vooral die van medewerkers van wie de taken kunnen worden geautomatiseerd, zoals ondersteunende diensten. Functies van medewerkers die klanten bedienen worden zo veel mogelijk ontzien. Rabobank wil de 9000 arbeidsplaatsen gefaseerd schrappen.
Strategisch kiest Rabobank voor ‘groeithema’s’ in Nederland, zoals landbouw en voedsel, mobiliteit en wonen. Internationaal richt het zich op ‘Food & Agri’. De thema’s die Rabo daarbij hanteert zijn ‘Bankieren voor Nederland’ en ‘Banking for Food’.
De bank gaf ook aan voor 150 miljard euro aan kredieten van de balans te gaan halen in de periode tot 2020, door ze te verkopen aan andere investeerders. Daarmee anticipeert het concern naar eigen zeggen op nieuwe kapitaalregels. Wie daarbij minder kredieten heeft uitstaan, hoeft minder kapitaal aan te houden. Dat Rabobank minder kredieten op de eigen balans wil hebben, betekent niet dat particulieren en bedrijven niet meer voor leningen bij de bank terechtkunnen.
Rabobank wil naar eigen zeggen namelijk meer klanten gaan bedienen door ,een flexibele inzet van de balans’’. Door bijvoorbeeld hypothecaire en zakelijke leningen aan beleggers door te verkopen kunnen meer kredieten worden verleend. ,Dit heeft geen impact op de dienstverlening aan de klanten. Deze blijven via Rabobank lopen’’.
Samen met andere plannen moeten de stappen uiteindelijk leiden tot een stijging van de brutowinst met 2,1 miljard in 2020. Vorig jaar bedroeg de brutowinst bijna 1,7 miljard euro.