Buitenland

WWF: Bossen uiterst belangrijk in strijd tegen klimaatverandering

PARIJS. In de strijd tegen de klimaatverandering zijn bossen van groot belang, stelt de Amerikaan Peter Graham, directeur van het internationale Bossen- en klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Ze komen daarom ook uitgebreid ter sprake in Parijs.

9 December 2015 07:04
beeld EPA
beeld EPA

Bossen halen CO2 uit de lucht en produceren zuurstof. Bovendien zijn ze het woongebied van talloze dieren. Geen wonder dat er op de VN-klimaattops keer op keer afspraken worden gemaakt over financiële steun om nieuwe bossen te planten en bestaande bossen beter te beheren. Dit VN-programma heet REDD+.

„Steeds meer ontwikkelingslanden maken werk van REDD+. Meer dan vijftig hebben zich er nu voor aangemeld. Westerse landen, zoals de VS, Duitsland, maar ook Nederland, hebben zich bereid verklaard REDD+ financieel te steunen”, weet Graham.

Tot op heden is er een bedrag van 9 miljard dollar (8,5 miljard euro) uitgetrokken voor REDD+. Graham betwijfelt of dat voldoende zal zijn om bestaande bossen te handhaven. Het VN-milieuprogramma UNEP schat dat er minimaal 17 tot 33 miljard dollar (16 tot 31 miljard euro) nodig is om de snelheid van ontbossing te halveren. „UNEP schat bovendien dat 48 miljard dollar nodig is om de ontbossing te stoppen. Uit een eigen onderzoek van het Wereld Natuur Fonds volgt dat daarvoor 30 tot 53 miljard dollar nodig is”, aldus Graham. „Om dat bedrag in perspectief te plaatsen: „In 2012 werd wereldwijd 544 miljard dollar uitgegeven aan subsidie voor fossiele brandstoffen.”

Toch wil de WWF-directeur af van de gedachte dat REDD+ alleen maar een kwestie is van geld. „Het is vooral een andere, meer ethische manier van omgaan met bossen. De rijke landen moeten zich ervan bewust worden dat hun voorkeur voor goedkope goederen gevolgen heeft voor het beheer van de bossen.”

WWF maakt zich op de klimaat­tops al jaren sterk voor het terugdringen van de CO2-uitstoot en de rechten van de inheemse bevolking, en tegen ontbossing en bodemdegradatie, vervolgt Graham.

Wat moet ‘Parijs’ opleveren voor REDD+?

„Gelukkig zijn de onderhandelingen over REDD+ in juni al gevoerd in Bonn. De ministers van de verschillende landen moeten hier in Parijs hun goed­keuring nog aan hechten. Bovendien wil WWF garanties dat het geld voor REDD+ er komt.”

En voor het terugdringen van de CO2-uitstoot?

„We moeten ook het landgebruik betrekken bij de uitstootbeperkingen en de aanpassingen aan een veranderend klimaat. Investeringen in de agrarische sector moeten worden aangewend om de productiviteit te verhogen.”

Landen kunnen een deel van het terugdringen van hun CO2-uitstoot realiseren door elders duurzame investeringen te doen, het zogeheten Clean Development Mechanism (CDM).

In hoeverre kan dat mechanisme helpen om REDD+ te financieren?

„REDD±donaties komen niet in aanmerking als maatregel voor rijke landen om hun eigen CO2-uitstoot af te kopen. Behalve wanneer ze worden ingezet voor herbebossingsprojecten. Maar in hoeverre dit mechanisme in de toekomst nog een rol zal spelen is onduidelijk. In Parijs zal dat niet worden opgelost.”


serie
Klimaattop Parijs

Deze week worden verschillende ngo’s die betrokken zijn bij de klimaattop in Parijs voor het voetlicht gehaald. Vandaag deel 2: Wereld Natuur Fonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer