Vredesakkoord Molukken getekend
Molukse christenen en moslims hebben dinsdag besloten een eind te maken aan drie jaar van onderlinge strijd die 10.000 levens heeft gekost en grote verwoesting teweeggebracht heeft in de Indonesische provincie.
Dat heeft de Indonesische minister van Welzijn, Yusuf Kalla, die het vredesoverleg op het ten westen van de Molukken gelegen eiland Sulawesi voorzit, bekendgemaakt.
Het vredesverdrag voorziet in de oprichting van twee gezamenlijke commissies -voor veiligheid en sociale en economische zaken- die moeten toezien op de uitvoering van de afspraken. Andere punten uit het verdrag zijn de ontwapening van en een verbod op milities, de instelling van gezamenlijke veiligheidspatrouilles, de terugkeer van vluchtelingen, teruggave van eigendom en wederopbouw van de provincie.
De strijd op de Molukken werd sterk aangewakkerd toen halverwege 2000 duizenden leden van de moslimmilitie Laskar Jihad vanuit Java naar de eilanden overstaken. De paramilitairen, die niet aan de vredesbesprekingen hebben deelgenomen, zeiden op hun website dat de moslimafgevaardigden bij het overleg in Malino, in Zuid-Sulawesi, de bevolking van de Molukken niet vertegenwoordigden.
Op de Molukken wonen ongeveer evenveel moslims als christenen, terwijl de Indonesische bevolking als geheel 85 procent moslims telt.