Binnenland

„Een van de jongens had gouden handjes”

Als hoofd arbeid van het huis van bewaring de Karelskamp in Almelo is Erwin Abbink (46) verantwoordelijk voor de werkvoorziening van gedetineerden. „Werk stimuleert de ontwikkeling van het arbeidsethos. Bovendien leveren gedetineerden met hun arbeid een bijdrage in de kosten van hun detentie. Ze verdienen zelf niet veel geld. Net genoeg om de huur van hun televisie te betalen en af en toe een versnapering of een telefoonkaart te kopen.”

Bert Monster

5 December 2015 19:19Gewijzigd op 15 November 2020 23:51
Erwin Abbink. Beeld RD
Erwin Abbink. Beeld RD

Abbink wijst erop dat mensen die vastzitten op een gegeven moment weer de maatschappij in moeten. „Vroeger werd je na detentie gewoon op straat gezet en dan zocht je het maar uit. Met als gevolg dat ex-gedetineerden opnieuw het verkeerde pad opgingen. Maar we willen de jongens hier niet terugzien.”

De bajes heeft een contract met een grote producent van diervoeder dat voor zo’n 60 procent deel uitmaakt van het dagelijkse werk binnen de gevangenismuren. „Ingepakte blikjes honden- en kattenvoer gaan van hier naar supermarkten door het hele land en zelfs naar het buitenland. Daarnaast assembleren we allerlei producten. Ook drukken we watervaste merklogo’s op bedrijfskleding.”

Momenteel ziet Abbink toe op de samenstelling van zo’n 15.000 kerstpakketten voor de gehele Dienst Justitiële Inrichtingen. „Een flinke, maar erg leuke klus.” Met een lach: „Ja, wij weten zelf natuurlijk al wat erin zit.”

De bajes in Almelo heeft ook een externe locatie, ”de fabriek”. „Als een gedetineerde zich goed gedraagt in zijn laatste stukje straftijd dan wordt hij gepromoveerd”, zegt Abbink.

„Hij gaat dan overdag de inrichting uit, zelfstandig met de auto of met de fiets naar een werkgever of naar de fabriek die een paar straten hiervandaan ligt. Daar werken allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus ook medewerkers van de sociale werkplaats en werklozen. Gedetineerden krijgen een kans om te re-integreren op de arbeidsmarkt, maar als ze zich misdragen zijn ze hun privileges gewoon kwijt.”

Het doel is volgens Abbink om een gedetineerde vanuit de fabriek te koppelen aan een werkgever. „Iemand die vrijkomt moet een basisinkomen hebben en een dak boven het hoofd om niet opnieuw in de misdaad te belanden.”

Mooi voorbeeld is volgens Abbink de recente opknapbeurt van het stadion van de plaatselijke voetbalclub. „De aannemer had gevraagd of een paar jongens uit de Karelskamp konden helpen bij de sloop van oude en plaatsing van nieuwe stoeltjes. Een van hen bleek gouden handjes te hebben op het gebied van metaalbewerking. De aannemer vroeg hem direct na zijn vrijlating contact op te nemen voor een baan.”

Dit is het slot van een serie over het huis van bewaring in Almelo.

Meer over
De Karelskamp

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer