Kerk & religie

Coalitie voor Israël nu officieel van start gegaan

”Christenen voor Israël Internationaal” heeft deze week officieel bekendgemaakt dat er in Brussel een christelijke lobbygroep is opgericht van pro-Israël-organisaties bij het Europees Parlement.

Van onze correspondent
19 March 2004 20:14Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

In de verklaring, die Christenen voor Israël donderdag verspreidde, staat dat de pro-Israël-lobby op 3 maart officieel van start is gegaan, tijdens een conferentie over antisemitisme in Brussel. De organisaties die de ”Europese Coalitie voor Israël” hebben opgericht, zijn Bridges for Peace, Christenen voor Israël Internationaal, Christian Friends of Israel en de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem. De belangrijkste doelen van de pressiegroep zijn volgens de verklaring een gebalanceerd perspectief te bieden op het ingewikkelde Arabisch-Israëlische conflict bij Europese politieke leiders en opiniemakers en de betrekkingen tussen Israël en de Europese Unie te verbeteren. Ook wil de lobby zich inzetten voor de bestrijding van het antisemitisme in Europa.

Overigens dateren de eerste meer officiële contacten tussen de verschillende betrokkenen al uit het najaar van 2001. Al snel daarna resulteerden hun besprekingen in een concreet plan: de oprichting van de Europese coalitie. „Binnen de muren van het Europees Parlement zijn zo’n 3000 lobbygroepen actief”, zei voorlopig voorzitter ds. W. J. Glashouwer vorig jaar in een interview met deze krant. „Daaronder bevindt zich niet één Joodse; wel een heel aantal Palestijnse. Meer dan eens hebben vertegenwoordigers van de eurofractie ChristenUnie-SGP opgeroepen om daarin verandering te brengen. Een helder pro-Israël–geluid blijkt echt nodig te zijn. Als christelijke Israël-organisaties hebben we onze taak ook in dat opzicht te verstaan. Willen we iets betekenen, dan zullen we ons moeten organiseren. We kunnen toch op z’n minst probéren met één stem te spreken?”

Onder de Israëlische gasten die de oprichting bijwoonden was dr. Yuri Stern, Knessetlid voor de rechts-radicale Nationale Unie. Stern is samen met Yair Peretz van de ultraorthodoxe Shas medevoorzitter van de ”christelijke bondgenoten caucus” in de Knesset, die wil opkomen voor de belangen van de christenen in Israël. Deze in januari opgerichte groep telt inmiddels tien parlementariërs, van zowel rechtse als linkse partijen.

De directeur van de groep, Josh Reinstein, zelf geen Knessetlid, was woensdag te gast bij de Oecumenische Theologische Research Fraterniteit in Jeruzalem. Hij had daar een ontmoeting met vertegenwoordigers van kerken en christelijke organisaties, die hun beklag deden over ernstige visaproblemen waarmee christenen momenteel onder het Israëlische bewind te kampen hebben.

De problemen van de christelijke gemeenschap vormen de zorg van de tien Knessetleden, aldus Reinstein. Hij verbond echter twee punten van voorbehoud aan de steun. Iedereen die verbonden is met missionair werk waarbij leden van het Joodse geloof betrokken zijn of die op enige wijze terrorisme steunt of door de vingers ziet, „is een persona non grata voor de christelijke bondgenoten caucus.”

Tijdens de bijeenkomst bleek al snel dat de hele breedte van het kerkelijk spectrum -rooms-katholiek, orthodox en protestants- kampt met grote problemen bij het verkrijgen van visa voor geestelijken en andere werkers. Reinstein weet dit aan een gebrek aan duidelijke richtlijnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, zodat ambtenaren de vrijheid hebben om te handelen naar het hun goeddunkt. Hij nodigde de christenen uit met de Knessetleden in gesprek te treden, zodat zij zich vertrouwd kunnen maken met de problemen die bij de christelijke gemeenschap spelen. Hun doel is zodanige wetgeving te creëren dat het visumbeleid niet meer kan worden overgelaten aan de willekeur van ministers of bureaucraten. Door het visabeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten tal van buitenlandse christenen zonder visa. Christelijke instellingen zijn van deze werkers afhankelijk. In enkele gevallen is de toegang tot het land verboden. Sommige christenen proberen de problemen te omzeilen door eens in de drie maanden naar het buitenland te vliegen en na een paar dagen weer op een toeristenvisum van drie maanden terug te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer