Actie coalitiepartners boven Syrië groeit
DEN HAAG (ANP). De deelnemers aan de coalitie tegen IS intensiveren hun acties of overwegen dat, mede naar aanleiding van de bloedige aanslagen in Parijs. Hieronder een overzicht van de voornaamste coalitiepartners en hun inzet. Nederland sloot zich vorig jaar september aan met de toezegging van gevechtsvliegtuigen en militairen voor actie in Irak. Nederland moet nog beslissen over grotere inzet, waaronder mogelijk luchtaanvallen, in Syrië.
VS: De initiatiefnemer is de belangrijkste militaire mogendheid ter wereld. In augustus vorig jaar begonnen de VS doelen in Irak te bombarderen en in september 2014 in Syrië.
ARABISCHE STATEN: Bahrein, Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten steunen de Amerikaanse luchtaanvallen en sommige doen eraan mee. Vooral Jordanië en Saudi-Arabië voelen de hete adem van IS langs hun grenzen.
FRANKRIJK: Het eerste Europese land dat concreet actie ondernam in het kader van deze coalitie. Het begon vorig jaar augustus met wapenleveranties en in september met luchtaanvallen in Irak. Inmiddels bombardeert Frankrijk ook in Syrië.
BELGIË: Brussel heeft zes gevechtsvliegtuigen en militairen gestationeerd in Jordanië voor missies boven Irak. België doet niet mee aan aanvallen op Syrië, omdat dat land niet, zoals Irak, om hulp heeft gevraagd.
GROOT-BRITANNIË: Londen levert al langere tijd wapens en doet sinds september 2014 mee aan luchtaanvallen in Irak. Sinds deze week zijn daar luchtaanvallen boven Syrië bijgekomen.
TURKIJE: Ankara worstelt met de strijd die aan de zuidgrenzen van Turkije woedt. Het overgrote deel van de 2 miljoen Syrische vluchtelingen gaat naar Turkije en blijft daar, of reist door naar Europa. Turkije is sinds juli militair actiever in Syrië en bombardeerde daar doelen, zowel samen met de VS als op eigen houtje.
DUITSLAND: Berlijn levert wapens aan Koerden om IS te bestrijden. Vrijdag gaf de Bondsdag goedkeuring aan militaire inzet tegen IS in Syrië. Luchtaanvallen horen niet bij die actie, die zich beperkt tot de inzet van verkenningsvliegtuigen, een fregat en 1200 militairen.
RUSLAND: Maakt officieel geen deel uit van de coalitie die wordt geleid door de VS. In overleg met de regering-Assad bombardeert de Russische luchtmacht wel sinds eind september doelen in Syrië. Inmiddels hebben Moskou en Parijs afgesproken hun luchtaanvallen boven Syrië te coördineren.
OVERIGE: Vrijwel heel de rest van Europa, Canada, Marokko, Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Zuid-Korea hebben steun voor de aanvallen op IS toegezegd, vooral in de vorm van geld, uitrusting en informatie.