Hoogste punt Staphorst is berg met 1000 ton afval
STAPHORST. Staphorst heeft er een hoogste punt bij: een berg afval van duizend ton, door recycleondernemer Albert Talen op de Westerparallelweg gekwakt.
Het is al de derde keer dat de ondernemer de weg voor zijn bedrijf vol gooit. Nooit eerder was het zoveel. Talen en de gemeente ruziën al bijna twee jaar. Staphorst trok begin vorig jaar een doodlopende weg door. Dat moest over het terrein van het recyclebedrijf. Talen kon een belendend perceel via een grondruil in gebruik nemen. Volgens Talen zou de gemeente zorgen voor de cruciale provinciale vergunningen. De ondernemer zegt dat Staphorst verzaakte, waardoor hij geen vergunning kreeg en zijn nieuwe stuk grond niet kan gebruiken.
De gemeente vindt dat ze zich wel aan de afspraken houdt. Een onafhankelijke jurist deed deze week uitspraak op verzoek van beide kemphanen. Talen moet een deel van zijn vergunningen (bouwen en water) zelf regelen, de gemeente dient aan de slag te gaan met andere, vooral milieuvergunningen, allemaal af te geven door de provincie, maar Staphorst moet de milieustukken aanleveren.
Talen vertrouwt het niet. Staphorst draalde al twee jaar. Dit kost hem naar eigen zeggen 15.000 euro per maand. Dus gooide hij als pressiemiddel de nieuwe weg voor zijn bedrijf vol met afval. Het is volgens hem ook noodzaak. Doordat hij zijn nieuwe grond niet kan gebruiken, heeft hij ruimtegebrek. Volgens Talen ligt op de weg formeel nog zijn oude vergunning –de nieuwe vergunning is er niet– en doet hij dus niks illegaals. Volgens de gemeente is het nu een openbare weg en kan er volgens de APV opgetreden worden.
Staphorst ontruimde de weg al twee keer eerder, maar nu doet ze even niks. „Wij kunnen de boel weghalen, maar Talen stort dan alles weer vol. Er ligt nu duizend ton, dat is vijf keer meer dan mag volgens de provinciale vergunning. De provincie is de enige die de toevoer kan stoppen”, zegt wethouder Krale.
Talen zegt dat hij van de provincie tot eind januari een verruiming heeft van zijn tonnages en dat hij niks te vrezen heeft. „Dit blijft hier liggen totdat ik mijn vergunningen heb.”