Een gebed om vrede en open grenzen
Een groepje christenen in Galilea komt eens in de maand bij elkaar om te bidden voor verzoening tussen Joden en Arabieren. „Dit is om een positief antwoord te geven op de diepe verdeeldheid die momenteel tussen beide volken bestaat”, zegt een Israëliër uit Tiberias die graag anoniem wil blijven. Ook krijgt het gebed voor Israël en de Palestijnse gebieden aandacht. De christenen komen elke keer op een andere plaats bijeen.
Anis Barhoum uit Shefaram is een van de ongeveer zeven personen die de bijeenkomsten bezoeken. Verzoening is op het lijf geschreven van deze Israëlische Arabier, die 24 jaar verantwoordelijk was voor een groep Joodse en Arabische Israëliërs in een fabriek. Hij gelooft dat er vele goede betrekkingen zijn ontstaan in Galilea, maar dat ze wel nog verder uitgebreid moeten worden.
Bijzondere aandacht heeft de verzoening tussen christen-Arabieren en Messiasbelijdende Joden. In Galilea hebben hij en zijn vrouw Nawal in de afgelopen jaren al tal van activiteiten georganiseerd voor gelovigen uit Arabische kerken en Messiaans-Joodse congregaties.
Nawal Barhoum is actief bij het organiseren van Joods-Arabische vrouwenbijeenkomsten in Galilea. „We geloven dat we al verzoend zijn in Christus en dat we deel uitmaken van één lichaam”, zegt ze. „Maar als we niet samenkomen, kunnen we dat niet ervaren.”
Half januari bezocht de baptist Barhoum een gebedsconferentie in Antakya (Antiochië) in Turkije. Daar deden 35 christenen en Messiasbelijdende Joden uit Turkije, Israël, Libanon, Cyprus en de Verenigde Staten aan mee. Palestijnse christenen uit de Westoever en de Gazastrook konden niet meedoen, omdat zij problemen hadden bij het verkrijgen van uitreisvisa. Ze baden voor vrede en open grenzen tussen Israël en de Arabische landen. Sommige van de christenen waren ex-moslims.
De bijeenkomst was gebaseerd op Jesaja 19:23-25, waar gesproken wordt over „een gebaande weg” tussen Assyrië, Israël en Egypte. De organisatoren van de conferentie, christenen uit Israël en Libanon, geloven dat de heerbaan in Antiochië begon.
Tijdens de conferentie bespraken de deelnemers ook welke contacten er al zijn in het Midden-Oosten en hoe die contacten verder kunnen worden onderhouden. De deelnemers spraken niet over de politieke problemen tussen Israël en de Arabische wereld. De organisatoren willen eind dit jaar ook een conferentie beleggen in Egypte, waar de deelnemers verder zullen bidden en spreken over de heerbaanvisie.
De Al-Aqsa Intifada heeft overigens wel negatieve gevolgen gehad voor de betrekkingen tussen christen-Arabieren en Messiasbelijdende Joden. Onder Joodse Israëliërs bestaat sinds het uitbreken van de tweede Palestijnse opstand angst om de Arabische plaatsen te bezoeken, ook al liggen ze in Israël en niet in de Palestijnse gebieden.
Nawal Barhoum: „Als iemand zegt dat hij of zij bang is om te komen, dan kun je wel zeggen: Het is hier vredig en er is niets aan de hand, maar je kunt nooit honderd procent garantie geven dat er niets gebeurt.”
Barhoum leidt in het plaatsje Shefaram het House of Light (Huis van Licht). Het huis dient als centrum waar drugsverslaafden en andere mensen die in sociale nood verkeren hulp kunnen krijgen. Volgens Barhoum gebruikt 8 tot 9 procent van de 35.000 inwoners van Shefaram drugs.