Binnenland

„Alleen bij ons gaat het over vuurwerkverbod”

DEN HAAG (ANP). In navolging van Hilversum stellen steeds meer gemeenten tijdens de jaarwisseling vuurwerkvrije zones in. Leo Groeneveld van de branchevereniging Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) kan veel besluiten van burgemeesters begrijpen, maar vindt ook dat sommigen van hen te ver gaan in het aanwijzen van die gebieden. Het gaat er volgens hem vooral om dat er beter en strenger wordt gekeken naar illegaal vuurwerk.

1 December 2015 16:05Gewijzigd op 15 November 2020 23:46

„Dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken bij een dierenasiel of in een heel smal straatje, daar heb ik alle begrip voor. Dat is bijna vanzelfsprekend. Maar waar ik een beetje bang voor ben is een totaalverbod. Voor mij is vuurwerk toch vooral het zien van hele mooie lichteffecten in de lucht en feest”, legt Groeneveld uit. „En dat is volgens mij voor de meeste mensen zo.”

Het grootste vuurwerkvrije gebied komt dit jaar in Hilversum, daar mag in vrijwel het hele centrum niet worden geknald. Groeneveld vindt dat overdreven. „Burgemeester Broertjes is een hele felle tegenstander. Het gaat er om goed met mensen te praten. Zo zijn er ook bejaarden in tehuizen die helemaal geen verbod willen. Zij willen juist graag binnen met een wijntje in de hand naar het vuurwerk kijken.”

Volgens de voorzitter van de branchevereniging ligt de oplossing bij het illegale vuurwerk. „De bereidheid om illegaal vuurwerk aan te pakken is bepalend als het over dit onderwerp en deze discussie gaat”, denkt Groeneveld. „In geen ander land is zoveel illegaal vuurwerk als in Nederland. Mede daardoor gaat het ook alleen bij ons over een vuurwerkverbod. In andere landen is dat helemaal niet het geval en wordt het nog steeds als mooie en belangrijke traditie gezien.”

Groeneveld vindt dat er vooral op het gebied van Europese regelgeving veel kan worden gedaan. „De Cobra wordt nu in Italië op legale wijze geproduceerd. Dat zou met dit vuurwerk niet mogen.” Een Cobra is illegaal vuurwerk dat volgens deskundigen de kracht heeft van een kleine handgranaat. Ook zou volgens de voorzitter het transport beter in de gaten moeten worden gehouden.

Uit onderzoek van het AD bleek vrijdag dat in zeker 56 Nederlandse gemeenten vuurwerkvrije zones komen. Dat zijn er veel meer dan vorig jaar. Tot een daling in de verkoop van vuurwerk leidt dat niet, voorziet Groeneveld. „Tijdens de crisis was er sprake van zuinigheid en spaarzaamheid. Nu trekt dat aan. Een grote groep heeft weer meer te besteden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer