Economie

Huizenkoper niet dupe van gesjoemel op Vinex-locaties

Kopers van huizen op Vinex-locaties zijn niet de dupe geworden van prijsafspraken tussen aannemers of installateurs. Nieuwbouwhuizen zijn vooral duur omdat de bouwgrond zo prijzig is.

ANP
19 March 2004 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Dat zei H. de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis, donderdag. Hij reageerde op nieuwe onthullingen over marktafbakening op Vinex-locaties door installatiebedrijven.

Het gaat bij de grote nieuwbouwuitbreidingen om de grondposities. „Wie de grond heeft, heeft de macht”, luidt volgens Eigen Huis de stelregel. De grond is meestal in handen van een beperkt aantal projectontwikkelaars. „En als je de grond hebt, heb je meestal ook de bouwclaim”, aldus H. de la Porte.

De projectontwikkelaar tekent de woonwijk op papier, zet er verschillende modellen huizen op tegen uiteenlopende prijzen en gaat die verkopen. De koper tekent ervoor. Ongeveer 60 procent van de verkoopprijs bestaat uit de kosten voor de grond waarop het huis staat.

De koper heeft er nauwelijks zicht op hoe de verkoper zijn aanbieding waarmaakt. Of daarbij prijs- of marktafspraken tussen aannemers of installateurs bestaan, heeft geen invloed op de afgesproken prijs. De la Porte concludeert dat de koper niet weet wat precies waarvoor wordt betaald en wat eventueel goedkoper kan. „We hebben geen concrete aanwijzingen dat er gesjoemeld wordt.”

Eigen Huis heeft wel kritiek op het gebrek aan concurrentie bij dit soort nieuwbouwprojecten. Op de grote locaties, zoals Leidsche Rijn bij Utrecht of Ypenburg bij Den Haag, zijn vaak maar enkele bouwbedrijven actief. Een bijkomend probleem is dat die firma’s soms ook de rol van projectontwikkelaar vervullen omdat ze grond in voorraad hebben.

Met speculatie van grond wordt grof verdiend. Projectontwikkelaars kopen weiland voor een vriendelijke prijs en verkopen die met stevige winst na uitgifte van een bouwvergunning. Ook gemeenten gebruiken gronduitgifte als inkomstenbron. „De grondbedrijven binnen een gemeente zijn de geldverdieners. De rekening betaalt de huizenbezitter”, aldus Eigen Huis.

Het grote geld komt toe aan diegenen die voorkennis hebben van welke weilanden straks worden aangewezen als bouwgrond. Tijdens het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie is in de marge deze voorkennis behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer