Zeldzaam Judaspaneel dankzij recycling bewaard
CAMBRIDGE. Door de Reformatie ging er in Engeland veel religieus erfgoed verloren. Het Fitzwilliam Museum in Cambridge presenteerde woensdag echter een waardevolle vondst: een paneel uit circa 1460 dat door hergebruik de veranderingsgolf overleefde.
In 2012 krijgt het museum een paneel aangeboden na de restauratie van de St Marykerk in Grafton Regis (Northamptonshire). Het stuk hout is aan twee kanten beschilderd. De achterkant zit onder een dikke laag vuil. Door het stof heen zijn echter heldere kleuren zichtbaar. Onderzoekers van het Hamilton Kerr Institute gaan aan de slag en verwijderen de laag vuiligheid.
Langzaam komt een afbeelding van de kus van Judas te voorschijn. Direct is duidelijk dat het een zeldzaam kunststuk uit de middeleeuwen is. Als gevolg van de Reformatie zijn weinig van dit soort schilderingen bewaard gebleven in Groot-Brittannië. Ook tijdens de Engelse Civil War (1642-1651) werden veel kunststukken in kerken verwoest.
Hoe kon dit mooi beschilderde paneel dan overleven, was de vraag. Het antwoord was op de achterzijde te vinden. Daarop stonden waarschijnlijk de Tien Geboden.
Conservator dr. Lucy Wrapson denkt na onderzoek met infraroodfotografie dat het zo is gegaan: het Judaspaneel bevond zich in de kerk. Toen het door de Reformatie niet meer gewenst was, is het paneel omgedraaid en –typisch protestants– aan de achterzijde gebruikt voor de woorden van de wet. Zo kon het de eeuwen overleven. Het paneel is te zien in Rothschild Gallery van het museum. De kerk in Grafton Regis krijgt een replica.