Zusterkerken GKV in Noord-Amerika: beperk relatie
De zusterkerken van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) in Noord-Amerika, sturen aan op het beperken van de relatie met de GKV.
Dat blijkt uit een recent gepubliceerde rapportage aan de generale synode van de Canadian en American Reformed Churches, die in 2016 bijeenkomt. Dat meldt Onderweg, het magazine van de GKV en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), vrijdag.
Mocht het voorstel van de synodale subcommissie voor contacten met Nederlandse zusterkerken worden overgenomen, dan hebben Nederlandse predikanten niet langer zonder meer toegang hebben tot de kansels in Noord-Amerika. Ook kunnen GKV-leden uit Nederland er niet automatisch op rekenen dat hun attest wordt geaccepteerd als ze overkomen naar Canada of de Verenigde Staten.
De commissie van de Noord-Amerikaanse kerken beschrijft onder meer de wijze waarop de GKV-synode in Ede (2014) is omgegaan met een rapport dat de vraag of vrouwen kunnen dienen in de ambten, positief beantwoordt. De commissie stelt dat, hoewel de synode het rapport niet overnam, er wel een stap werd gezet richting eenheid met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Daarbij werd uitgesproken dat het feit dat in de NGK vrouwen kunnen dienen in de ambten, geen belemmering vormt voor het aanhalen van de contacten.
„Het blijft een open vraag of vrouwen kunnen dienen in de ambten in de GKV”, concludeert de commissie. „Het lijkt ons dat, gehoord hebbende de discussies op de synode, de geesten daarvoor rijp zijn gemaakt. Het enige wat er nog aan ontbreekt is dat er een acceptabele Bijbelse onderbouwing komt voor de conclusie dat vrouwen kunnen dienen in de ambten.”
Het rapport gaat ook in op het aannemen van de nieuwe kerkorde en het vrijgeven van het Nieuwe Liedboek voor kerkelijk gebruik door de GKV-synode.
Daarnaast worden in het rapport van de commissie nog drie nieuwe punten van zorg uitgewerkt. De eerste is de manier waarop in publicaties van GKV-predikant ds. M. van Loon en ethicus prof. dr. A. L. Th. de Bruyne wordt aangekeken tegen homoseksuele relaties. Zij dragen Bijbelse gegevens aan die geen ruimte bieden voor deze samenlevingsvorm, maar komen tot de conclusie dat er opties zijn om een homorelatie toe te laten, al stellen ze dat die mogelijkheden niet hun voorkeur hebben.
Het tweede aandachtspunt is de reactie die de GKV-synode van Ede gaf op zorgen die vanuit Noord-Amerika zijn geuit over ontwikkelingen aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK). De commissie van de Noord-Amerikaanse kerken heeft sterk de indruk dat die zorgen niet serieus genomen zijn door de synode van Ede.
Het derde punt is de visie die dr. J. M. Burger, universitair docent aan de TUK, heeft op het offer van Christus in het essay ”Voorbij de offerkritiek”. Daarin vraagt dr. Burger zich onder meer af of termen als ”zonde” en ”offer” in de huidige cultuur nog dezelfde betekenis hebben als in het verleden. De commissie hierover: „Samengevat: in een poging om meer cultureel relevant of verstaanbaar te zijn, roept Burger’s essay de vraag op of de auteur nog steeds de volledige Bijbelse leer hooghoudt van plaatsvervangende verzoening. Helaas bevorderen zijn visies niet het vertrouwen in de TUK bij de achterban en de zusterkerken.”
De commissie adviseert de Noord-Amerikaanse kerken om contacten te houden met De Gereformeerde Kerken hersteld (DGK) en de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), twee kleine kerken die vanaf 2004 ontstonden uit afsplitsingen van de GKV.
Eerder dit jaar besloten de Free Reformed Churches of Australia (FRCA) al om de zusterkerkrelatie met de GKV op te schorten. De gevolgen van die opschorting zijn gelijk aan de maatregelen die besproken gaan worden door de Noord-Amerikaanse kerken: er is geen ‘vrij verkeer’ meer van predikanten en kerkleden tussen de Nederlandse en de Australische kerken.
De Australische kerken hebben al besloten om de generale synode van de GKV, die in 2017 bijeenkomt in Meppel, te informeren. Naar verwachting zullen ook de Noord-Amerikaanse kerken tot die stap overgaan zodra de synode van Dunville in 2016 besluiten heeft genomen over de band met Nederland.
Zie ook:
Australische kerken schorten band met GKV op (RD, 26 juni 2015)
Australische zusterkerk stuurt aan op breuk met GKV (RD, 27 februari 2015)
Werkgroep wil vrouwelijke ambtsdragers opnieuw op agenda GKV-synode (RD, 16 oktober 2015)
Vrouw in GKV gaat met voorzichtige stappen naar de kansel (RD, 24 maart 2015)
GKV bezinnen zich verder op vrouw en ambt (RD, 5 juni 2014)
GKV-synode houdt alle opties open voor vrouw (RD, 21 mei 2014)
Synode GKV buigt zich over vermaningen en over vrouw in ambt (RD, 15 mei 2014)
Bespreking vrouw in ambt toont verdeeldheid GKV (RD, 11 april 2014)
Liveblog synode GKV over vrouwelijke ambtsdragers (RD, 11 april 2014)
Synode GKV maakt begin met bespreking rapport ”M/V in de kerk” (RD, 10 april 2014)
Advies aan synode GKV: Vrouw kan in alle ambten dienen (RD, 5 september 2013)