Sporen van Zijn liefde in de krijgsmacht
DEN HAAG. Je moet geestelijk en lichamelijk in goede conditie zijn, een tijd lang van huis kunnen en geen strafblad hebben. Krijgsmachtpredikant word je niet zomaar.
”Predikant bij defensie. Je moet het maar kunnen”, luidde de advertentie van het ministerie van Defensie die zaterdag op de voorpagina van deze krant was afgedrukt. De dienst Protestantse Geestelijke Verzorging in de krijgsmacht geeft op zijn website een uitgebreide profielschets van de gezochte kandidaten. Ze moeten een afgeronde opleiding tot predikant of pastor hebben, een kerkelijke zending of bijzondere opdracht voor geestelijke verzorging, ruime ervaring in kerkelijk werk en pastorale begeleiding, een open en oecumenische instelling en de bereidheid interreligieus en interdisciplinair samen te werken.
Om de vijf jaar bekijkt defensie de verdeling van het aantal geestelijk verzorgers in de krijgsmacht naar godsdienstige of levensbeschouwelijke achtergrond. Belangrijk daarbij is onder meer wat de militairen zelf aangeven, vertelt ds. C. Smit, predikant-secretaris van de Protestantse Geestelijke Verzorging. „Ruim 50 procent van de militairen geeft aan dat hij of zij de godsdienstige kleur van de geestelijk verzorger niet belangrijk vindt. Op basis van het laatste onderzoek is het aantal protestantse geestelijk verzorgers vastgesteld op 45.”
Is het moeilijk om nieuwe krijgsmachtpredikanten te vinden?
„Ja en nee. Het aanbod is groot. We maken ons echter wel zorgen over de vertegenwoordiging vanuit bepaalde kerkverbanden. Er is nu nog maar één christelijke gereformeerde krijgsmachtpredikant. Ikzelf ben de laatste namens de Nederlands Gereformeerde Kerken én ik ben een van de twee vertrekkende geestelijk verzorgers. De hersteld hervormden en de remonstrantsen zijn niet vertegenwoordigd.”
Krijgt een sollicitant uit een bepaald kerkverband nu voorrang?
„Het is geen regel dat iedere protestantse kerk vertegenwoordigd moet zijn. Het gaat allereerst om de vraag of een kandidaat geschikt is. Wel willen we als protestantse dienst graag de veelkleurigheid van de protestantse wereld kunnen weerspiegelen.”
Is het een zware procedure?
„Het is vooral een lange procedure. Het duurt al met al zeker wel een halfjaar. Dat komt omdat meerdere instanties inspraak hebben. Allereerst checken wij de kandidaten op geschiktheid. Vervolgens moet het kerkverband waartoe hij of zij behoort een zendingsopdracht geven. Ten slotte ondergaat de sollicitant bij defensie een medische en psychologische keuring. Ook wordt er een antecedentenonderzoek gestart.”
Gevaarlijk werk?
„Niet één leven is zonder risico. Je deelt als krijgsmachtpredikant in het leven van de militairen. Dat betekent dat je ook blootstaat aan de gevaren die daarmee verbonden zijn. Overigens worden militairen getraind om die risico’s zo veel mogelijk te beheersen en daardoor te beperken.”
Wanneer ben je geschikt?
„We zoeken predikanten die in het volle leven willen staan en de vragen die dat leven oproept onder ogen willen zien. Dat vraagt om het vermogen kritisch naar jezelf te kijken, ook in wat je gelooft, juist omdat je geen kerkenraad in de buurt hebt waarop je kunt terugvallen.
Ik heb dit werk sinds 1989 met veel vreugde gedaan. Het is afwisselend en verrijkend. We maken ons in de kerken in Nederland zorgen over teruglopende ledenaantallen, maar hier merk je dat dat het einde niet is. God is niet verdwenen uit deze wereld. Er zijn nog zoveel sporen van Zijn liefde. Dat samen met anderen te ontdekken is ongelooflijk mooi.”
Geestelijk verzorgers bij defensie
Bij de Diensten Geestelijke Verzorging (DGV) in de krijgsmacht werken 132 geestelijk verzorgers. Van hen zijn er 45 protestants. Verder zijn er rooms-katholieken, humanisten, moslims, joden en hindoes in dienst. De geestelijk verzorgers zijn verbonden aan een militaire eenheid van de marine, de landmacht, de luchtmacht, de marechaussee of aan het vormingscentrum van de DGV. Verder gaan ze mee op oefening of op buitenlandse missies.
Zie ook:
De krijgsmachtpredikant – door L.G. Boogerd (De Wekker, 30-01-2015)
‘Ik representeer het gewone leven’ : Krijgsmachtpredikant Ko Sent - interview (Kerkinformatie, 01-06-2014)
Nieuwe Bijbel voor leger in twee edities (Reformatorisch Dagblad, 08-04-2014)
De Bijbel in de krijgsmacht – door P.L.D. Visser (De Wekker, 11-11-2011)
Steeds opnieuw wijsheid nodig – interview met hoofdkrijgsmachtpredikant ds. Paul van der Meulen (Reformatorisch Dagblad, 01-12-2010)
Het zit erop – interview met krijgsmachtpredikant ds. J. (Jaap) van der Goot (Reformatorisch Dagblad, 31-07-2010)
Gods Woord ook krachtig in het leger : Laten reformatorische kerken meer predikanten uitzenden in krijgsmacht - door ds. P.L.D. Visser (Reformatorisch Dagblad, 18-05-2009)
Legerpredikant heeft boodschap – door ds. G. Bikker (Reformatorisch Dagblad, 08-05-2009)
Geestelijk verzorger leger moet loyaal zijn – door C. S. L. Janse (Reformatorisch Dagblad, 02-05-2009)
Dominee onder militairen - door P.L.D. Visser (De Wekker, 01-08-2008)
Een kerkdienst onder de zeespiegel : Ds. Van der Heijden werkt in grensgebied tussen kerk en wereld – interview (Reformatorisch Dagblad, 07-11-2001)
Gemeente-zijn - samen en interkerkelijk : Predikant in de krijgsmacht (3) – door G.L. Born (De Wekker, 19-01-1979)
Doom, daar geloof ik niets van! : Predikant in de krijgsmacht (2) – door G.L. Born (De Wekker, 12-01-1979)
Predikant in noodverpakking : Predikant in de krijgsmacht (1) – door G.L. Born (De Wekker, 05-01-1979)
Serie over het werk van de legerpredikant:
“God zwijgt niet op de kazerne” (1) – interview met ds. H. J. W. Laseur (Reformatorisch Dagblad, 18-10-2007)
In dienst van kerk en vaderland (2a) – interview met ds. G. Bikker (Reformatorisch Dagblad, 18-10-2007)
Zielzorger van militairen (2b) – interview met ds. P. L. D. Visser (Reformatorisch Dagblad, 18-10-2007)
Oog hebben voor de gaten die er vallen (3) – interview met ds. M. Dijkstra (Reformatorisch Dagblad, 19-10-2007)
“Ik voel me dat ook wel wat: pater” (4) – interview met ds. D. Huurman (Reformatorisch Dagblad, 20-10-2007)
Het Woord in een groene boogtent (5) – interview met ds. T. Schutte (Reformatorisch Dagblad, 22-10-2007)
“Een echt gesprek komt vaak ongepland” (6) – interview met ds. J. Knoop (Reformatorisch Dagblad, 23-10-2007)
Leren schieten, maar dan ook: leren praten (7) – interview met ds. K. H. Ubels (Reformatorisch Dagblad, 24-10-2007)