Oplopende spanningen Rusland-Turkije
ANKARA/MOSKOU (ANP). De spanningen tussen Rusland en Turkije zijn flink opgelopen na het neerschieten dinsdag van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije. De Russische president Vladimir Poetin sprak van „een steek in de rug in de strijd tegen terreur”.
Een Turkmeense rebellengroepering claimt de twee piloten hangend aan hun parachute doodgeschoten te hebben. De Turkse autoriteiten houden echter vol dat het duo nog leeft en dat Ankara werkt aan de vrijlating van de twee.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegde een bezoek aan Turkije af. Hij zou woensdag naar Ankara reizen voor overleg over de strijd in Syrië. Lavrov riep Russen ook op Turkije voorlopig te mijden. Het gevaar van aanslagen is in het land volgens hem net zo groot als in Egypte. Turkse badplaatsen zijn een populaire vakantiebestemming onder veel Russen.
EU-president Donald Tusk riep dinsdag via Twitter op tot kalmte na het incident. „In dit gevaarlijke moment na het neerschieten van een Russisch vliegtuig, moet iedereen het hoofd koel houden en kalm blijven”, luidde de tweet.
De NAVO-ambassadeurs houden op verzoek van Turkije nog dinsdag een ingelaste vergadering in Brussel en worden dan door de Turken bijgepraat over het incident, liet de verdragsorganisatie weten. De NAVO zei al de situatie nauwgezet in de gaten te houden.
De Russische Soechoj Su-24 zou dinsdagochtend vanuit Syrië het luchtruim van Turkije hebben geschonden. Turkije zegt wel tien waarschuwingen te hebben gegeven, maar dat de piloten daar niet op reageerden. Daarna hebben twee F-16’s het toestel uit de lucht geschoten. Volgens Rusland vloog het vliegtuig steeds boven Syrië.
De Turkse regering stelt dat de actie niet was gericht tegen een bepaald land, maar enkel de bescherming van het nationale luchtruim diende. Het Kremlin sprak echter van „een ernstig incident” en vindt dat het toestel „door medeplichtigen van de terroristen” boven Syrië is neergehaald.
Het neergeschoten toestel kwam neer vlakbij de Turkse grens, op slechts 40 kilometer van de Syrische stad Latakia. Latakia is de basis voor het Russische militaire ingrijpen in Syrië en ligt in de kuststreek waar de alawieten vandaan komen, de religieuze minderheid die de clan Assad heeft voortgebracht.