Politie belt terug na valse noodoproep
De politie in Drenthe heeft een nieuw wapen in de strijd tegen mensen die valse 1-1-2-meldingen doen: de zogenaamde voicebom. Mensen die vanaf het vaste telefoonnet in Drenthe de alarmcentrale bestoken met loze meldingen kunnen voortaan een of meer automatische telefoontjes terug verwachten.
Het telefoontje, dat via de computer wordt verzonden, is kort en pittig uitgesproken: „Dit is een bericht van de politie. Met dit toestel is misbruik van de alarmlijn 1-1-2 gepleegd. Gebruik je verstand. Stop hiermee! Misbruik van het alarmnummer 1-1-2 brengt het leven van andere mensen ernstig in gevaar. 1-1-2, Alleen als elke seconde telt. Ook voor jou.”
Het gaat om een proef van twee maanden. In mei wordt bekeken of het systeem ook in de andere politieregio’s wordt ingezet.
De politie zoekt naar middelen om de 1-1-2-terreur tegen te gaan. „We krijgen per maand ongeveer 550 valse meldingen binnen. Het wordt zo langzamerhand vervelend voor de centralisten. Bovendien kan het ten koste gaan van de mensen die de hulpdiensten echt nodig hebben”, zegt woordvoerder E. Zinsmeyer van de politie in Drenthe. Hij wijst er op dat misbruik maken van 1-1-2 strafbaar is.
In principe bestaat de bom uit één telefoontje. „Het is een stukje software op de computer. Bij wijze van spreken kun je hem ook afstellen op 200. Maar dat is niet de bedoeling.”
De eerste bommen zijn gisteren al de deur uitgegaan, aldus Zinsmeyer vanochtend. „Maar dat waren vooral journalisten die graag wilden horen hoe de boodschap klinkt.”
De centrale van het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen, waar alle meldingen via mobiele telefoons uit het hele land binnenkomen, gebruikt de voicebom sinds begin dit jaar al met succes. Van de 4 miljoen meldingen die daar per jaar binnenkomen, gaat het in ongeveer driekwart van de gevallen om misbruik.
Het hoofd van de afdeling teleservice van de KLPD, M. Bakker, wijst erop dat de voicebom volgens de telecomwet niet onbeperkt mag worden verstuurd: „We mogen dat volgens de wet drie keer doen. Als we het vaker doen, maken we ons zelf schuldig aan stalking. Maar we kunnen het systeem wel zo slim mogelijk instellen, bijvoorbeeld door ’s nachts het bericht te versturen.”
Zinsmeyer van de politie Drenthe wil die methode vooralsnog niet toepassen. „We spreken iemand rechtstreeks aan op zijn of haar gedrag. Als iemand ’s middags belt, sturen we direct een bericht. We gaan niet pesten door die berichten bewust voor de nachtploeg te bewaren.”