Europese beurzen doen stapje terug
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen deden woensdagmiddag overwegend een stapje terug, na de stevige winsten een dag eerder. Nog altijd hangt de terreurdreiging als een schaduw over de markten. Ook wachten beleggers op de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve (Fed).
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,3 procent lager op 465,21 punten. De MidKap steeg daarentegen 0,6 procent tot 697,81 punten. In Parijs, waar de jacht op de terreurverdachten werd voortgezet, zakte de beurs 0,7 procent. Londen en Frankfurt verloren 0,1 procent.
Verzekeraar Delta Lloyd ging aan kop van de hoofdindex in Amsterdam met een plus van ruim 12 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. Kabelconcern Altice sloot de rij met met een min van 2,3 procent.
In de MidKap steeg Air France-KLM 0,3 procent. Twee vliegtuigen van Air France hebben dinsdag een noodlanding moeten maken nadat er bij de Franse luchtvaartmaatschappij telefonische bommeldingen waren binnengekomen. Onlinebroker BinckBank won 2,3 procent na bekendmaking van een nieuwe groeistrategie.
Bij de kleinere fondsen won jenever- en likeurproducent Lucas Bols 0,3 procent. Bols boekte in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een hogere winst op een lagere omzet. Softwarebedrijf Tie Kinetix zag zijn beurswaarde 1,5 procent stijgen na goede resultaten.
Air Liquide zakte ruim 8 procent in Parijs. De Franse gasproducent bereikte overeenstemming met Airgas over een overname van zijn Amerikaanse branchegenoot. In Londen ging UK Mail bijna 11 procent onderuit na een nieuwe winstwaarschuwing van de Britse postbezorger.
In Zürich klom Syngenta 3,6 procent. Het Amerikaanse Monsanto blijft geïnteresseerd in de Zwitserse zadenhandelaar, na het afwijzen van een eerder bod. Syngenta wees vorige week ook een bod van het Chinese staatsbedrijf ChemChina af.
De euro stond op 1,0675 dollar, tegen 1,0630 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 41,15 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder op 44,31 dollar per vat.