Een minuut lang is de Gomarus stil
GORINCHEM. De vlag halfstok, een minuut stilte, klassengesprekken. Net als veel andere scholen besteedde de Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem maandag aandacht aan de aanslagen in Parijs. „De leerlingen waren er vol van.”
De vlag op het plein ging maandagmorgen niet hoger dan halverwege de mast. „De gebeurtenissen hakken erin”, zegt directielid A. W. A. ter Harmsel. „Tijdens de weekopening, in discussies tussen collega’s en bij de gesprekken in de klas blijkt dat ze letterlijk en figuurlijk dichtbijkomen.”
Tijdens de dagopening in de klassen was de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan aan de beurt. „Dat bood aanknopingspunten om te spreken over het kwaad in de wereld, de werken van de satan en de liefde van God.”
Om 12 uur ging de bel en nam de hele school een minuut stilte in acht. „We dachten daarbij niet alleen aan de slachtoffers in Parijs, maar aan allen die de laatste jaren als gevolg van oorlog en terreur zijn omgekomen”, zegt bestuurder ir. Chr. J. Flikweert. „Daaronder zijn ook vele christenen, niet alleen in Irak en Syrië, maar ook in Nigeria, Soedan en andere landen.” Daarna ging de bel opnieuw en begon het vijfde lesuur.
Er kan volgens Ter Harmsel „onbegrip zijn voor het feit dat de aanslagen zoveel aandacht krijgen, terwijl er al zo lang duizenden mensen worden vermoord in Afrika, het Midden-Oosten en andere delen van de wereld. Hoe dichterbij, of hoe dichter bij onze belevingswereld, hoe meer aandacht zo’n gebeurtenis krijgt. Ik hoorde ooit een rauwe formule: „Nieuws is het aantal slachtoffers gedeeld door de afstand.” Toch is het niet verkeerd aan te sluiten bij wat leraren en leerlingen sterk bezighoudt. Dat is je pedagogische taak, als school.”
„Er ontstonden tal van gesprekken in de klassen”, zegt Ter Harmsel. „Moeilijke, maar ook waardevolle gesprekken. Ze namen soms het hele lesuur in beslag. Je hoort dan verschillende reacties, soms ook ingegeven door leeftijd en niveau: „opruimen die gasten”, „geen vluchtelingen meer toelaten in Nederland”, „onze dominee zei dat die mensen bij erg goddeloze dingen waren”, „wij hebben zelf net zo’n zondig hart als een terrorist”, „waarom laat God dit gebeuren, Hij is toch almachtig?”, „we zijn alleen veilig als we de Heere kennen.””
Tekenen der tijden
Eerder op de dag wijdde bestuurder Flikweert de weekopening voor de docenten van de Gorinchemse scholengemeenschap aan Mattheüs 24:1-14, waar staat hoe de Heere Jezus Zijn discipelen voorbereidt op de tekenen die ze kunnen verwachten. Hij vertelt hun niet wanneer gebeurtenissen zullen plaatsgrijpen. Als ze zullen horen van oorlogen en geruchten van oorlogen, geldt: „Ziet toe, wordt niet verschrikt.”
„De Heere Jezus zegt hiermee: als je in Mij geborgen bent, als je Mij volgt, dan hoef je je niet, nee, dan mag je je zelfs niet laten verschrikken door wat er in de wereld gebeurt, hoe verschrikkelijk dat ook is”, zei Flikweert. „Als het hart vast op God vertrouwt, wordt het bewaard in vrede en is het niet bevreesd. Laat dit ook de boodschap zijn voor onze leerlingen. De beste voorbereiding voor terreur en bedreiging is het bezit van Jezus Christus als onze Verlosser.”