Buitenland

Terreurdeskundige: Je kunt geen muur om Parijs zetten

DEN HAAG. „Goed georganiseerd.” Zo noemt terreurdeskundige Peter Wijninga zaterdagmorgen de terreuraanslagen in Parijs.

J. Visscher
14 November 2015 09:40Gewijzigd op 15 November 2020 23:21
Straatbeeld in Parijs, de ochtend na de bloedige aanslagen. beeld AFP
Straatbeeld in Parijs, de ochtend na de bloedige aanslagen. beeld AFP

Frankrijk is in het hart geraakt. Een golf van terreur overspoelde vrijdagavond Parijs. In onder meer theater Bataclan zaaiden terroristen dood en verderf. In de Franse hoofdstad vielen naar naar schatting 140 doden. Enkele honderden mensen raakten gewond.

Zeker acht terroristen waren betrokken bij de aanslagen in het uitgaansleven. Zeven zouden zichzelf met bomgordels hebben opgeblazen.

Wat is uw eerste beeld van de terreuraanslagen?

Kolonel b.d. Peter Wijninga, verbonden aan het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS): „De terroristen stonden kennelijk klaar om toe te slaan. De acties zijn goed georganiseerd. Misschien hebben ze vrijdag de dertiende, een dag die door menigeen als ongeluksdag wordt gezien, bewust uitgekozen. Als een soort symoblische datum. misschien reageerden ze op het uitschakelen van Jihadi John. Deze week werd bekend dat de Amerikanen deze IS-beul hoogstwaarschijnlijk hebben gedood.”

Het lijkt erop dat zeven terroristen zichzelf bij de aanslagen in Parijs hebben opgeblazen. Wat zegt dat?

„Dat het om medogenloze mensen gaat. Ze hebben niks te verliezen. Ze denken zelfs te winnen. Ze verwachten in het paradijs te komen. De terroristen denken dat daar maagden hen opwachten, ze geloven in dergelijke fantasieverhalen.”

Terreurdeskundige Edwin Bakker zei zaterdagmorgen bij de NOS dat de aanslagen in Parijs aantonen dat de veiligheidsdiensten de situatie niet onder controle hebben. Als zo veel terroristen een gecoördineerde aanslag beramen, zouden veiligheidsdiensten dat moeten oppikken, zegt Bakker.

„Dat vind ik te makkelijk geredeneerd. Frankrijk, en ook Nederland, is een open samenleving. Dan zou je een muur om Parijs moeten zetten en iedereen bij poorten moeten controleren. Dan krijg je Middeleeuwse toestanden. Het is heel moeilijk om een terreuraanslag te voorkomen.”

De Franse premier Hollande laat de buitengrenzen zwaar bewaken. Hoe taxeert u dat?

„Ik begrijp zo’n reactie. Maar ik vrees dat zo’n operatie schijnveiligheid biedt. Frankrijk heeft duizenden kilometers aan buitengrenzen. Hoe kun je die allemaal in vredesnaam goed bewaken?

PVV-leider Wilders riep na de terreur in Parijs premier Rutte via Twitter op om de grenzen te sluiten. Wat vindt u van zo’n oproep.

„Wilders is er als de kippen bij in zo’n situatie. Hij kan hier politiek gewin uithalen. Ongetwijfeld zullen Marechaussee en Douane op dit moment doen wat ze kunnen. Maar Nederland is een land met een open structuur. Hoe waarschijnlijk is het dat Syrische terroristen via de vluchtelingenstroom ons land binnenkomen? Terroristen besefffen ook wel dat het vergrootglas op vluchtelingen is gericht. Een tweet na de terreuraanslagen in Parijs trof me. Iemand meldde iets als: „Syrische vluchtelingen slaan juist op de vlucht voor geweld zoals nu in Parijs.” Dergelijk geweld maken de vluchtelingen in Syrië zelf ook mee.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil extra beveiliging van asielzoekerscentra in Nederland. Dit met het oog op mogelijk wraakacties vanuit extreem-rechtse hoek. Wat vindt u van die maatregel?

„We moeten inderdaad beducht zijn voor acties vanuit extreem-rechtse hoek. De afgelopen tijd zagen we al uit dat uit die kringen verzet is tegen de komst van asielzoekers naar ons land.”

Meer over
Aanslagen Parijs

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer