Generale synode aanvaardt nota Kerk 2025 als uitgangspunt beleid
LUNTEREN. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat de kerkelijke structuur ingrijpend vereenvoudigen. Het is de bedoeling dat het aantal classes fors wordt teruggebracht. Mogelijk komt er aan het hoofd van de nieuwe regionale kerkvergadering een protestantse bisschop.
De generale synode van de Protestantse Kerk aanvaardde donderdag in Lunteren unaniem de nota ”Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg” als uitgangspunt voor „verdere uitwerking en onderzoek” ten aanzien van het beleid van de Protestantse Kerk. Het moderamen (synodebestuur) gaat de nota de komende maanden herschrijven „met in achtneming van de wezenlijke punten die tijdens de synode naar voren zijn gebracht”, zei scriba dr. A. J. Plaisier. De landelijke kerkvergadering neemt dan in april een besluit over allerlei concrete veranderingen, zoals de omvang van het aantal classes, de mobiliteit van predikanten en de protestantse bisschop.
De nota lag donderdag op de synodetafel omdat de Protestantse Kerk, met een jaarlijkse uitstroom van tienduizenden leden en een afname van de inkomsten, op veel te grote voet leeft. Zo stelt het synodebestuur voor om het aantal classes van 74 terug te brengen naar ongeveer acht. Aan het hoofd van zo’n classis moet dan een voorzitter gekozen worden die als een soort bisschop –een pastor pastorum– vergaande bevoegdheden krijgt. Zo zal die persoonlijk kunnen ingrijpen bij problemen.
De synode vergaderde gisteren bijna de hele dag over de toekomst van de kerk. Er leefden veel vragen over onder meer de omvang van de classis, de mobiliteit van predikanten, de visitaties en de gemeente-adviseurs.
Ds. G. van de Pol (classis Rotterdam) stelde in een zogeheten motie voor om de voorzitter van de regionale classis „onbekommerd” bisschop te noemen. „Maar dan moet wel duidelijk worden dat dit niet iemand is die de baas mag spelen; de bisschop moet binnen het zogenoemde presbyteriaal-synodaal stelsel vallen”, aldus de predikant.
Dr. Plaisier zegde toe nader onderzoek te doen naar de gestalte van een protestantse bisschop. De notitie die daarover wordt geschreven, komt in april op de agenda te staan.
Aan aantal synodeleden was bang dat de kosten voor alle veranderingen te hoog zullen zijn. Dr. Plaisier stelde hen gerust. „De quota en afdrachten van de gemeenten gaan niet omlaag”, verzekerde hij. „Daar kunt u ons in april op afrekenen.”
Diaken J. A. A. Bas (classis Alblasserdam) vroeg in een motie om een onderzoek naar de gevolgen van het wegvallen van de functie van gemeente-adviseur voor hun dienstverlening aan de lokale gemeenten. Dr. Plaisier zei de zorgen serieus te nemen en die de komende maanden te zullen bespreken.