PKN zet stap richting verbond van kerken
LUNTEREN. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) doet mee aan een overleg volgend jaar om eventueel tot een „verbond van kerken” te komen.
Dat heeft de generale synode van de Protestantse Kerk donderdag in Lunteren besloten. Drie van de ongeveer 75 synodeleden stemden tegen.
De stuurgroep nationale synode riep in juni een aantal kerken in Nederland op om te komen tot een federatie. Daarbij gaat het onder meer om het besef dat de deelnemende kerken „één zijn, ook al kunnen zij vooralsnog organisatorisch niet één kerk zijn.”
De Protestantse Kerk ziet een rol weggelegd voor de nationale synode bij het zetten van stappen richting kerkelijk eenheid. „Het door de stuurgroep nationale synode aangereikte model van federatie kan daarbij dienstdoen.”
De commissie van rapport, die het voorstel tot deelname aan het gesprek over een federatie van kerken heeft bestudeerd, reageerde donderdag positief. Ds. M. G. Pettinga zei tijdens de bespreking op de synodevergadering dat het hem wel beter lijkt om het woord federatie te mijden, omdat dit verwarring kan oproepen. Een betere –en Bijbelse– term is verbond, stelde hij.
De commissie van rapport vroeg ook aandacht voor de positie van Israël. In de zogenoemde „belijdende tekst” van het verbond zouden de woorden „delend in de aan Israël geschonken verwachting” moeten staan. Scriba dr. A. J. Plaisier zei de opmerkingen van de commissie van rapport over te nemen.
Het gesprek over de vorming van een verbond van kerken vindt in februari plaats. De Protestantse Kerk is ondertussen ook in gesprek met de Christelijk Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland, onder meer over kanselruil. De synode neemt daar in april een besluit over.
Zie ook:
Kerken reageren voorzichtig positief op voorstel federatie, Reformatorisch Dagblad (10 juni 2015)