Meer geld voor Defensie hard nodig
Het kabinet moet alle structurele meevallers investeren in Defensie, totdat de begroting van dit departement weer 2 procent van het bruto nationaal product bedraagt, betogen Matthijs van de Burgwal en Jim van Mourik.

Het is de pers niet ontgaan: de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en Hans Wiegel reden maandag met een pantserwagen naar het Binnenhof (RD 10-11). Niet om middels een staatsgreep het regime omver te werpen, maar wel om de minister van Defensie een pamflet aan te bieden met daarop een oproep voor meer investeringen in de krijgsmacht. Natuurlijk trok dit schouwspel veel bekijks en De Telegraaf schreef over een „liberaal onderonsje.” Onze boodschap was niettemin serieus: het is tijd om eindelijk écht in Defensie te investeren. Het is hoog tijd om de NAVO-norm nieuw leven in te blazen.
De taken van Defensie steunen op twee pilaren. De afgelopen jaren stond het brengen van vrede en veiligheid, overal ter wereld, voorop. De krijgsmacht werd en wordt ingezet in landen als Mali, Afghanistan en Irak. Dat is van groot belang. Niet alleen omdat onze Grondwet de overheid opdraagt om de internationale rechtsorde te beschermen, maar ook om minderheden te beschermen en stabiliteit te garanderen.
Die andere pilaar wint echter terrein: de pilaar van de verdediging van het vrije Westen. De dreiging van een strijd waarin de NAVO direct betrokken is, neemt toe. In Rusland is er Poetin, die aan landjepik doet aan de buitengrenzen van Europa en dreigend op de deur van de Europese Unie en de NAVO klopt. Maar ook de toenemende crisissituatie in het Midden-Oosten bedreigt de rechtsstaat van Nederland. Het is een kruitvat van terrorisme, waar iedere vonk een levensgevaarlijke situatie op kan leveren. Misschien is de bedreiging van een directe militaire confrontatie kleiner, maar door terroristische aanslagen proberen jihadisten de samenleving langdurig te ontwrichten.
Indien nodig volgen onze moedige militairen de orders van de politieke top op en pakken ze hun spullen om te vechten in verre landen, wetende dat er een kans bestaat dat zij niet meer thuis komen. Dat oefeningen door munitietekorten gepaard gaan met ”pang, pang”-geroep is daarom niet alleen zorgwekkend, maar ook triest. Dat voertuigen en vliegtuigen niet kunnen rijden en vliegen vanwege achterstallig onderhoud is verontrustend.
Het dieptepunt? Nederland had in 2014 geen marineschip paraat voor het begeleiden van een Russisch marineschip dat onze territoriale wateren binnendrong: het was aan de kustwacht om de honneurs waar te nemen. De lach van Poetin moet in heel Moskou te horen zijn geweest.
In deze situatie kan Defensie haar eerdergenoemde taken niet voldoende uitvoeren. Het moreel van de militairen staat daardoor onder druk. De politiek moet dus over de brug komen om het materieel op orde te brengen, de voorraden aan te vullen en uiteindelijk de krijgsmacht verder te versterken.
Het verweer van het kabinet dat geld ook ergens vandaan moet komen, is onterecht. Het kabinet kiest er namelijk zelf voor om meevallers ten goede te laten komen aan de portemonnee van het electoraat. Wat de JOVD betreft worden alle structurele meevallers geïnvesteerd in Defensie, totdat de begroting van dit departement weer 2 procent van het bruto nationaal product bedraagt. Dat hebben we immers met onze bondgenoten afgesproken. En afspraak is afspraak.
Onze krijgsmacht is deze bijdrage waard. Iedere Nederlander is momenteel verplicht verzekerd voor zijn of haar zorgkosten, en de meeste mensen hebben talloze andere verzekeringen afgesloten: van rechtsbijstands- tot fietsverzekeringen en van aansprakelijkheidsverzekeringen tot telefoonverzekeringen. Ook andere risico’s sluiten Nederlanders massaal uit: zo betegelen we speelplaatsen voor kinderen bijvoorbeeld met rubberen stoeptegels. Onze collectieve verzekering van vrijheid en veiligheid is de afgelopen jaren echter sterk verwaarloosd. Door niet aan de NAVO-norm te voldoen, is Nederland zelfs zwaar onderverzekerd.
Ook minister Hennis geeft consequent aan dat meer geld voor Defensie hard nodig is. Haar eigen VVD, nota bene de grootste coalitiepartij, heeft daar vooralsnog nauwelijks gehoor aan gegeven. Dat roer moet om. De JOVD en Hans Wiegel reikten maandag voldoende munitie aan. Het is deze week aan de Tweede Kamer, tijdens het bespreken van de defensiebegroting voor 2016, om raak te schieten en meer te investeren in onze krijgsmacht.
De auteurs zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.