Kerk & religie

Westerkerk van gg Utrecht te koop

De Westerkerk van de gereformeerde gemeente in Utrecht staat sinds een paar dagen te koop. De ledenvergadering van de gemeente nam 16 september al het besluit tot verkoop, licht D. van der Staaij desgevraagd toe. Hij is voorzitter van de commissie locatie kerk.

Redactie kerk
9 November 2015 15:51Gewijzigd op 15 November 2020 23:12
De Westerkerk van de gereformeerde gemeente in Utrecht staat te koop.  beeld J. P. Sinke
De Westerkerk van de gereformeerde gemeente in Utrecht staat te koop. beeld J. P. Sinke

De Westerkerk aan de Catharijnekade is al tientallen jaren de vergaderlocatie van de synode van de Gereformeerde Gemeenten.

De gereformeerde gemeente van Utrecht kampt met een teruglopend ledenaantal, hoge onderhoudskosten aan de grote, monumentale kerk, en een verslechterende bereikbaarheid van het kerkgebouw, aldus Van der Staaij. „Hierdoor staat het voortbestaan van de gemeente onder druk.” Tijdens de ledenvergadering in september stemde een overgrote meerderheid voor verkoop van de Westerkerk.

De gemeente wil een nieuwe kerk bouwen in Leidsche Rijn, aan de westkant van Utrecht. Dat kerkgebouw moet 350 zitplaatsen krijgen, met de mogelijkheid tot uitbreiding tot 400 zitplaatsen. De gemeente is nog in onderhandeling met de gemeente Utrecht over de locatie. Mogelijk wordt wel grond aangekocht. Met de bouw wordt gewacht tot de kerk in de binnenstad is verkocht, aldus Van der Staaij.

Er is gekozen voor de westzijde van Utrecht, omdat aan die kant de meeste gemeenteleden wonen en omdat aan de andere kanten van de stad de gereformeerde gemeenten van Soest, Zeist en Houten erg dichtbij zouden komen te liggen.

De Utrechtse kerkenraad heeft het deputaatschap vertegenwoordiging en voorlichting –bestaand uit de leden van het moderamen van de laatste synode– inmiddels bericht dat de kerk te koop staat en dat het onzeker is of de eerstvolgende synode (van 2016) in de Westerkerk kan worden gehouden.

De kerk staat te koop bij Reliplan, een vastgoedbemiddelaar die veel ervaring heeft met de verkoop van kerkgebouwen. Op de site van Reliplan staat een uitgebreide brochure over de Westerkerk.

De Westerkerk –gebouwd in 1891– is een gemeentelijk monument. Het Quellhorst-orgel uit 1813 is een rijksmonument. „De burgerlijke gemeente Utrecht wil het kerkgebouw graag behouden. Wat er precies mogelijk is met het gebouw moet nog nader worden bekeken”, zegt Van der Staaij.

Zie ook:

Ds. L. Terlouw doet intrede in gg Utrecht (RD.nl, 09-07-2015)

Geref. Gemeente te Utrecht nam haar nieuwe kerkgebouw aan Catharijnekade in gebruik (De Saambinder, 23-03-1967)

Utrechts gemeente kocht een ruimer kerkgebouw (De Saambinder, 09-06-1966)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer