Binnenland

„Tuberculose in Oostblok: een doodvonnis”

Multiresistente tuberculose in het Oostblok? Het staat volgens directeur J. Broekmans van het Tuberculosefonds KNCV gelijk aan een doodvonnis. Dinsdag werd bekend dat twee Nederlanders zijn besmet met een ernstige vorm van tbc. Hij denkt dat het tweetal door een adequate medische aanpak kan overleven. „Maar de behandeling zal lang duren, en het zal heel moeilijk zijn.”

ANP
17 March 2004 06:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Vier anderen dragen de ziekte bij zich. Ze zijn besmet door een Oost-Europeaan. De patiënten zijn allen onder intensieve medische behandeling gesteld. Het tuberculosefonds en de GGD denken dat ze verdere verspreiding hebben kunnen voorkomen.

Eind vorig jaar bestond het tuberculosefonds honderd jaar. De ziekte was toen al bezig met een comeback in Nederland. Aan het begin van de vorige eeuw stierven per jaar nog 7500 mensen aan tuberculose. Toen na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal antibiotica werd geïntroduceerd, leek de ziekte binnen de westerse wereld definitief op haar retour. „Maar toen kwamen aan het eind van de jaren tachtig de migratiestromen op gang, en gingen mensen meer reizen. En toen kwam de ziekte toch weer op.”

Nu dienen zich ongeveer 1400 nieuwe gevallen van ’gewone’ tuberculose aan. In 60 procent van de gevallen gaat het om migranten. De ’gewone’ tuberculose is goed te behandelen. Patiënen moeten een mix van medicijnen slikken. Hun omgeving wordt zorgvuldig gescreend op besmetting en zonodig ook onder behandeling genomen. Volgens Broekmans sterven per jaar vijf tot tien mensen aan de ziekte. Maar dat zijn volgens hem vooral oudere, verzwakte patiënten die bijvoorbeeld al kanker hebben. „Ze hebben de tuberculose hun hele leven bij zich gedragen. Op het eind van hun leven, als de weerstand is aangetast, speelt de ziekte weer op.”

Toch uitte de directeur eind vorig jaar bij de viering van het honderdjarig bestaan van het tuberculosefonds al zijn grote ongerustheid. Als tuberculose niet of onvoldoende wordt behandeld, kan de infectieziekte namelijk omslaan in een veel gevaarlijkere, resistente vorm. Een vorm die met de gebruikelijke medicijnen niet te behandelen valt.

Met de aanstaande uitbreiding van de EU, waarbij veel landen uit het voormalige Oostblok worden ingelijfd bij het moderne Europa, zou de kans op verspreiding van de infectieziekte veel groter worden. Immers, tuberculose komt in Oost-Europa nog vaak voor. De behandeling is er volgens Broekmans ’dramatisch’. „Ze kijken welke medicijnen ze op de plank hebben. Soms krijg je die dan toegediend. Maar soms ook niet.”

Wat als die gevaarlijke vormen naar Europa zouden overslaan ? Broekmans zegt zonder triomf dat zijn bange vermoedens zijn uitgekomen. Hij roept de Europese Unie op fors te investeren in bestrijding van ziekten zoals tuberculose in Oost-Europa. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft inmiddels zijn pleidooi al onderschreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer