Ds. Mensink: Vernieuw PKN door verkondiging
De echte en broodnodige vernieuwing van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ligt in de verkondiging die put uit de Schriften. De notitie ”Brandpunten in de verkondiging” van prof. dr. G. van den Brink en prof. dr. C. van der Kooi zou daarbij de „inhoudelijke accolade” van de kerk moeten vormen. Deze inhoud zou leidend moeten worden bij de opleiding en toelating van dienaren van het Woord en het opzicht over hen.
Dat schrijft ds. A. J. Mensink, voorzitter van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, vrijdag in het blad De Waarheidsvriend.
De generale synode van de Protestantse Kerk bespreekt volgende week donderdag de notitie ”Kerk 2025: Waar een Woord is, is een weg”, geschreven door scriba dr. A. J. Plaisier. In de nota is onder meer te lezen dat de Protestantse Kerk van 74 naar 8 classes (regionale vergaderingen) moet. De belangrijkste opdracht van deze nieuw te vormen classes is leiding te geven aan het leven en het werk van de kerk in de regio.
Bekering
Ds. Mensink vindt dat dr. Plaisier „moedig en eerlijk” over de toekomst van de kerk schrijft. „De realiteit van een krimpende kerk vraagt om drastische veranderingen in bestuur en organisatie, wil zij niet onder haar eigen gewicht bezwijken. We doen er, ook als hervormd-gereformeerden, goed aan om dit realisme voluit te delen. Het gaat onze kerkdeuren niet voorbij.”
De predikant uit Krimpen aan den IJssel zet echter vraagtekens bij een eerder gehouden enquête van de Protestantse Kerk over de toekomst van de kerk. „Een van de grootste conclusies daarvan is dat het merendeel van de kerkleden veranderingsgezind is. Daarbij teken ik aan dat in de vraagstelling wel erg sterk op deze conclusie aangestuurd werd.”
Ds. Mensink wil de spa nog wat dieper steken. Volgens hem is vooral bekering nodig. „Is op weg naar 2025 voor de kerk niet zozeer veranderingsgezindheid belangrijk als wel een levende Christusgezindheid, een verandering naar Hem toe? Belangrijker dan de klok voor- of achteruit te zetten is de noodzaak om onze klok voortdurend gelijk te zetten met het Woord. Het gevaar is anders groot dat we sociologische en organisatorische antwoorden gaan geven op geestelijke vragen.”
Waarheidsvraag
De generale synode boog zich vorig jaar over een rapport over de prediking. Volgens de voorzitter van de Gereformeerde Bond bracht de bespreking „een heel pijnlijke verdeeldheid” in de kerk aan het licht. „De kerk kan, op weg naar 2025, niet om de waarheidsvraag heen. Doet ze dat wel, dan helpt geen rapport er meer aan. Of het rapport wordt aangegrepen voor allerlei vernieuwingen die uiteindelijk de kerk niet bouwen zullen.”
Op weg naar 2025 zal de kerk zich rekenschap moeten geven van haar verkondiging, vindt ds. Mensink. Alleen in dat licht kan over noodzakelijke veranderingen in de kerkelijke structuur worden gesproken. „Dan groeien we toe naar een structuur die dienstbaar is aan de verkondiging en het leven daaruit.”
Wat ds. Mensink betreft, vormt de notitie ”Brandpunten in de verkondiging” de „inhoudelijke accolade” van de kerk. Deze inhoud zou ook leidend moeten worden bij de opleiding en toelating van dienaren van het Woord en het opzicht over hen.
De synodeleden waren vorig jaar verdeeld over de „klassieke” inhoud van deze nota. Het document ”Brandpunten in de verkondiging”, dat vorig jaar november werd aanvaard als een aanzet tot gesprek in de kerken, werd aangevuld met zes bijdragen van predikanten. Volgende week donderdag staat een „bezinnende bespreking” over de nota op de agenda.
Radenrepubliek
Ds. Mensink verwijst in zijn artikel naar het Bijbelboek Handelingen, waarin geen sprake is van kerkelijke commissies en raden. „Je proeft anno 2015 een kerkbreed verlangen om van heel onze „radenrepubliek” verlost te worden, niet ten onrechte overigens. Waar de synode over zou kunnen nadenken, is of wij veel bijbelse kenmerken van de gemeente niet geïnstitutionaliseerd hebben. Bijbels gezien wordt de gemeente vanuit de verkondiging toegerust tot een dienstbaar leven in deze wereld: missionair en diaconaal.”
De kerk kan volgens de predikant met veel minder commissies en raden toe, als ze vanuit de prediking leiding geeft aan het leven van de gemeente in de wereld. Hij stelt dan ook voor de titel van de nota te veranderen in: ”Waar hét Woord is, is dé weg”.
Lees hier het artikel van ds. Mensink.
Zie ook:
Kerk 2025: toch wel mét Israel?, Reformatorisch Dagblad (19 oktober 2015)
Notitie PKN oogst waardering én kritiek, Reformatorisch Dagblad (3 oktober 2015)
Scriba PKN: Volkskerk niet langer houdbaar, Reformatorisch Dagblad (1 oktober 2015)
PKN wil organisatie opnieuw uitvinden, Reformatorisch Dagblad (1 oktober 2015)
„Meer gesprek over verkondiging nodig”, Reformatorisch Dagblad (25 april 2015)
PKN op zoek naar kerk van de toekomst, Reformatorisch Dagblad (24 april 2015)
PKN wil onderdelen van organisatie opnieuw opbouwen, Reformatorisch Dagblad (28 maart 2015)
Classes PKN mogelijk afgeschaft, Reformatorisch Dagblad (27 maart 2015)