Economie

Landbouw en visserij betreuren vertrek staatssecretaris Dijksma

DEN HAAG/URK. De overstap van staatsecretaris Dijksma van Economische Zaken naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt voor de Nederlandse land- en tuinbouw op een ongelegen moment. Dat liet voorzitter Albert Jan Maat van brancheorganisatie LTO Nederland dinsdag weten. Ook visserijvoorman Pim Visser betreurt haar vertrek.

Redactie economie
3 November 2015 15:00Gewijzigd op 15 November 2020 23:03
Sharon Dijksma. beeld ANP
Sharon Dijksma. beeld ANP

Dijksma is op EZ onder meer verantwoordelijk voor landbouw en visserij. In het buitenland mag zij zich op die beleidsterreinen minister noemen. De LTO-voorzitter zegt haar vertrek te betreuren, te meer daar Nederland het eerste halfjaar van 2016 voorzitter is de Europese Unie.

„Natuurlijk, we verschilden regelmatig met elkaar van mening. Maar ze had altijd oog voor de belangen van boeren en tuinders en de sector als geheel. We hadden liever gezien dat ze was gebleven”, aldus Maat.

Volgens de landbouwvoorman spelen in de agrarische sector „een fors aantal stevige dossiers”, zoals de nieuwe wetgeving die de groei van de melkveehouderij aan banden legt, de noodzakelijke herstructurering van de varkenshouderij en de vereenvoudiging van de zogeheten vergroeningsregels voor de akkerbouw.

„Dijksma heeft de onderhandelingen over het Europees landbouwbeleid goed gedaan en wist de prestaties van onze sector op waarde te schatten”, zegt de LTO-voorzitter. Hij prijst ook de inzet van de staatssecretaris voor de bevordering van de agrarische export.

Voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders prijst de „enorme schat aan dossierkennis” van Dijksma. „We hebben de afgelopen jaren constructief samengewerkt.”

Met Dijksma’s beoogde opvolger Van Dam willen LTO Nederland en NVV op korte termijn kennismaken. LTO-voorman Maat verwacht dat het „enige tijd” zal duren voordat de nieuwe staatssecretaris goed is ingewerkt in de land- en tuinbouw.

Pim Visser, directeur van de organisatie van Nederlandse kottervissers VisNed, vindt het „jammer” dat Dijksma van Economische Zaken vertrekt. „We zitten vlak voor de visserijraad van december (bijeenkomst van Europese visserijministers, red.) waarin de vangstquota voor 2016 worden vastgesteld. En op 1 januari gaat de Europese aanlandplicht voor diverse vissoorten in. Niets ten nadele van Van Dam, maar hij moet nog helemaal worden ingewerkt.”

Volgens Visser had zijn sector een goede werkrelatie met Dijksma. Zij was goed ingevoerd in heikele kwesties in de visserij en had daarbij oor voor argumenten van het bedrijfsleven. Ook in Brussel wist Dijksma „met gezag” te spreken. „Ze stond voor haar mening.” Zo wist Dijksma bijna twee jaar geleden een Europese ontheffing voor de zogeheten pulsvisserij voor Nederland in de wacht te slepen, ondanks tegenstand van onder meer Frankrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer