Buitenland

Rumoer rond bezoek Palestijnse delegatie aan Nederland

DEN HAAG. De Palestijnse leider Abbas (80) komt vandaag met een zware delegatie naar Nederland om de banden aan te halen. Het kabinet wil de situatie in Israël met hen bespreken. De vraag is of er een oproep zal worden gedaan om te stoppen met het geweld tegen de Joden.

L. Vogelaar
28 October 2015 17:39Gewijzigd op 15 November 2020 22:54
Abbas. beeld EPA
Abbas. beeld EPA

Wie komen er op bezoek?

Dat zijn er nogal wat: president Abbas, premier Hamdallah en de ministers Malki van Buitenlandse Zaken, Odey van Nationale Economie, Sultan al-Tamimi van Landbouw en Rabaia van Plaatselijk Bestuur, tezamen met tientallen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en kennisinstellingen, alsmede 35 burgemeesters en andere vertegenwoordigers van gemeenten.

Maar wie komen er? Daarop had Leon de Winter vanmorgen in De Telegraaf een wat specifieker antwoord: koning Willem-Alexander begroet „de corrupte Palestijnse president Mahmoed Abbas” en Abbas zal hem de hand drukken „met de hand waarmee hij in 1982 in Moskou een proefschrift schreef dat de schuld van de Holocaust, waarvan hij de omvang relativeerde, bij de Joden zelf legt.” En diezelfde Abbas had vijf jaar geleden al nieuwe presidentsverkiezingen moeten uitschrijven, dus hij zit er zonder mandaat.

„De zogenaamde president Abbas”, noemde Voordewind (CU) hem gistermiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Zowel Voordewind als De Winter stoorde zich hevig aan de ophef die nrc.next maandag veroorzaakte met een groot artikel over een –nota bene door Nederland, foeifoei, aan Israël geleverde– legerhond die een Palestijnse jongen gebeten zou hebben, overigens nadat die jongen Israëlische soldaten met stenen bekogelde. „Misselijkmakende anti-Israëlische propaganda”, fulmineerde De Winter.

„Mag ik zeggen dat ik het te gek voor woorden vind dat wij hier praten over honden in een tijd waarin Israëli’s worden doodgestoken?” zei Voordewind. Hij riep het kabinet op Abbas te vragen of hij wil oproepen om te stoppen met het geweld tegen Israëlische burgers. Nederland roept voortdurend op tot de-escalatie, antwoordde minister Ploumen. Het is echter de vraag in welke bewoordingen dat gaat gebeuren.

Maar wie komt er niet?

Het was de bedoeling dat Abbas tegelijk met de Israëlische premier Netanyahu in Nederland zou zijn, maar dat gaat „om agenda­technische redenen” niet door. Dat Netanyahu wil dat Abbas stopt met het ophitsen van zijn onderdanen, lijkt een meer voor de hand liggende reden.

Wat komen de Palestijnen doen?

De koning –die morgen terugkeert uit China– ontvangt Abbas vrijdagmorgen op Paleis Noordeinde. De Palestijnse leider en zijn ministers ontmoeten premier Rutte en de ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Ploumen van Buitenlandse Handel tijdens een „werklunch” op het Catshuis en tijdens het tweede Samenwerkingsforum tussen de Palestijnse Autoriteit en Nederland.

Aan die laatste bijeenkomst –morgenmiddag in hotel Bel Air in Den Haag– nemen van Nederlandse kant meer dan vijftig bedrijven en een aantal kennisinstellingen en gemeenten deel. Er worden enkele samenwerkingsovereenkomsten getekend. De gemeentebestuurders volgen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een programma rond versterking van het lokaal bestuur.

Waar komt dat Samenwerkings­forum vandaan?

Nederland wil zowel met de Israëlische regering als met het Palestijnse bewind goede contacten onderhouden. Daarom is er met beide een samenwerkings­forum. Dat biedt gelegenheid voor politiek overleg en voor het leggen van zakelijke en wetenschappelijke contacten.

Het forum met Israël was een wens van gedoogpartner PVV tijdens het kabinet-Rutte I, maar kwam er aanvankelijk niet doordat diezelfde PVV het kabinet liet vallen. Rutte II ging ermee verder, maar –naar de wens van de PvdA– er kwam een soortgelijk forum met de Palestijnen.

Beide fora hielden in 2013 hun eerste bijeenkomst. De vergadering met de Palestijnen had in Bethlehem plaats. De tweede bijeenkomst is nu in Den Haag.

De tweede vergadering van het forum met Israël staat voor de tweede helft van 2016 gepland.


Opruiende uitspraken van Palestijnse president

Abbas mag soms gematigder lijken dan zijn tegenpolen van Hamas, maar zijn uitspraken liegen er ook niet om. Enkele voorbeelden.

  • „Onze wapens oppakken tegen de bezetting is ons legitieme recht, maar onze wapens op elkaar richten is verboden. We moeten onze interne conflicten opzijzetten en onze wapens alleen richten op de Israëlische bezetting.”

  • „Het is tijd dat het aantal Palestijnen dat is betrokken bij het verzet stijgt. Iedereen moet de strijd steunen.”

  • „Wij verwelkomen elke druppel bloed die valt in Jeruzalem. Dit is puur bloed, schoon bloed, bloed onderweg naar Allah, elke martelaar komt in het paradijs en elke gewonde krijgt zijn beloning.”

  • Palestijnen steken plotseling op Israëliërs in, maar Abbas zegt: „Het is ons recht om ons vredige verzet voort te zetten.”

  • En: „Israël is volledig verantwoordelijk voor het geweld vanwege het uitbreiden van nederzettingen en het uitvoeren van executies.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer