Ontmoetingskerk Rijsenhout na brand herbouwd
In het Noord-Hollandse Rijsenhout, onder de rook van Schiphol, verrees een gloednieuwe kerk. De Ontmoetingskerk herrees nadat zijn voorganger door brand was verwoest.
Toen er op 15 mei 2013, door nog onbekende oorzaak, brand uitbrak in de kerk, lag Schiphol onder de rook van Rijsenhout. De Kaagbaan moest daardoor zelfs tijdelijk afgesloten worden.
„De kerkenraad heeft bekeken of herstel van de kerk mogelijk was, maar dat was geen optie”, zegt John Peters, voorzitter van de kerkenraad van de protestantse gemeente te Rijsenhout. „Nieuwbouw was goedkoper en praktischer”, voegt hij eraan toe. Samen met Wim Vos, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, geeft hij uitleg over de nieuwbouw.
Lijnenspel
Strakke verticale en horizontale lijnen domineren het exterieur van de kerk. Rondingen zijn afwezig. De verticalen worden onder andere gevormd door de toren en de pergola met de ingang. Het dak van de kerkzaal en de daklijsten van de andere zalen geven vorm aan het horizontale lijnenspel. Een lichtgroene steen laat deze lijnen afsteken tegen de blauwe lucht.
De hal is breed en lang, met aan het einde een enigszins gecamoufleerde keuken. Hier drinkt de gemeente ’s zondags na de dienst koffie. Buitenlicht komt vooral binnen via een patio achter glas, die zich tussen de hal en de kerkzaal bevindt. In deze binnenzaal groeit een olijfboom en er liggen een paar grote stenen, die verwijzen naar de Bijbelse geschiedenis waarin het volk Israël stenen opricht als het door de Jordaan het Beloofde Land is binnengegaan.
De kubusvormige kerkzaal is vol symboliek. Bijna al het licht is afkomstig van de ramen boven in de kerk. Aan de zijkant van het plafond valt overvloedig daglicht naar beneden. Spotjes in het midden van het plafond zorgen voor kunstlicht. Daar staat centraal de ovale bronskleurige avondmaalstafel met de beker, de broodschaal en de Bijbel.
Bij binnenkomst in de kerkzaal hebben de bezoekers direct zicht op een ondiepe schaal met water op een tafel, daarna zien ze de avondmaalstafel, terwijl de lezenaar zich verder naar de hoek toe bevindt. De predikant van de gemeente, ds. P. J. Vrijhof, spreekt het hoofdgebed uit bij de avondmaalstafel en staat tijdens de preek achter de lezenaar, vertellen de kerkenraadsleden. „We hebben gekozen voor een lezenaar, en niet voor een kansel”, zegt Peters, „omdat een lezenaar niet zo verheven is boven de mensen.”
Kruis
Achter de preekstoel staat de ”mijmerwand”, bestaande uit stenen met daarop de namen van overleden gemeenteleden, en een groot kruis in de gevel op circa 4 meter hoogte. „De schaduw van het kruis valt tijdens de dienst door de zon op de witte wand, net naast de tekst die de beamer op de muur projecteert”, vertelt Peters. „Dat is ontroerend mooi.”
Op het balkon, bij de ingang van de kerkzaal, bevinden zich het orgel en de technische apparatuur. „We hebben na veel wikken en wegen gekozen voor een digitaal orgel in plaats van een pijporgel”, zegt Peters. „Het kostte veel minder en de klank is prima.”
Vos voegt eraan toe dat de gemeente in totaal 300.000 euro moest toeleggen op de bouw van de nieuwe kerk, die op de fundamenten van het oude gebouw is verrezen. „Daarvoor hebben we dan ook wat teruggekregen, een heel nieuw kerkgebouw”, zegt hij erbij.
In de consistorie ligt nog iets wat uit de oude kerk gered is: het bordje dat hoort bij de namen van overledenen. „Heer, herinner U de namen”, staat er.
>>pknrijsenhout.nl
Kerktoren voor heel Rijsenhout
De toren, die losstaat van de Ontmoetingskerk in Rijsenhout, moet een centrale plek gaan krijgen in het dorp, hoopt de kerkenraad. „Het geld voor de bouw ervan, 90.000 euro, is bijeengebracht door middel van allerlei acties, onder meer een diner, waaraan veel mensen deelnamen die geen lid van de kerk zijn”, zegt John Peters, voorzitter van de kerkenraad. „Het geld was vrij snel binnen”, vertelt hij. „De inwoners van Rijsenhout vinden dat een toren bij het dorp hoort.” De klok luidt niet alleen op zondag voor het begin van de dienst, maar ook doordeweeks, bijvoorbeeld bij begrafenissen en huwelijken. Niet alleen de luidklok heeft een functie voor het dorp, maar ook de kerk. „Onze kerk heet niet voor niets Ontmoetingskerk. Zalen worden verhuurd voor allerlei gelegenheden.”
Herbouw afgebrande kerk Rijsenhout van start (Reformatorisch Dagblad, 06-11-2014)
Brand verwoest kerk in Rijsenhout (Reformatorisch Dagblad, 16-05-2013)