Wat moeten we dán op ons brood doen?
Welk vlees is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kankerverwekkend, hoe erg is dat en wat is het alternatief?
Kankerverwekkend
Bewerkt vlees (frikandel, hamburger, plakje boterhamworst) is kankerverwekkend.
Rood vlees (vlees van rund, varken, paard, lam of geit) is waarschijnlijk kankerverwekkend.
Dat komt door het vlees zelf en de bewerking en bereiding ervan en geldt dus ook voor biologisch vlees zonder toevoegingen.
Deze soorten vlees staan nu in hetzelfde rijtje als roken, asbest, alcohol, fijnstof en zonlicht.
Hoe erg is dat?
Bij elke 50 gram bewerkt vlees per dag neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe.
Een hamburger weegt ongeveer 100 gram, een plakje boterhamworst ongeveer 10 gram.
Het risico is klein vergeleken met roken. Rokers hebben, afhankelijk van het aantal gerookte sigaretten per dag, 1500 tot 3000 procent meer kans op longkanker dan niet-rokers.
Wat is het alternatief?
Onbewerkt wit vlees (kip, kalkoen) of vis.
Wees matig met rood vlees, vermijd bewerkt vlees als het even kan. Eet een dag eens geen vlees, maar peulvruchten. Zet vaker (vette) vis op het menu. Beleg brood met tomaat, komkommer, gecombineerd met tuinkruiden, pesto, kaas, ei of kwark. Ook banaan of plakjes appel zijn een smakelijke optie.
Veel eten, roken, te veel alcohol en overgewicht verhogen ook het risico op darmkanker, terwijl vruchten, groente, vezels en minimaal een halfuur beweging per dag het risico op darmkanker verkleinen. Beweeg elke dag minimaal een halfuur.