Weisglas: Koning niet onder druk zetten over mensenrechten China
PEKING. Het is niet handig om koning Willem-Alexander voortdurend publiekelijk onder druk te zetten om de mensenrechten tijdens zijn staatsbezoek aan China aan de orde te stellen.
Dat heeft oud-Tweede Kamervoorzitter Weisglas (VVD) gisteren gezegd in een uitzending van WNL. „Ik denk eerlijk gezegd dat het niet verstandig is om nou zo in het openbaar de hele tijd aan de koning te vragen: Wilt u de mensenrechten aan de orde stellen? Als hij dat doet, moet dat op een discrete en vertrouwelijke manier gaan. Ik denk dat je het aan de koning, uiteraard onder verantwoordelijkheid van de minister-president, moet overlaten en dat je hem niet zo persoonlijk onder druk moet zetten.”
Onder meer Amnesty International en Kamerleden vroegen de koning vorige week om aandacht te besteden aan de mensenrechten tijdens het bezoek aan de republiek. In China zitten veel tegenstanders van de regering en ook christenen vast.
Het staatsbezoek begon gistermiddag met een bezoek aan een basisschool in Peking. Samen met koningin Máxima kreeg de koning daar tekst en uitleg over de wijze waarop de Chinese schooljeugd de komende jaren aan de hand van Nederlandse trainingstechnieken geschoold wordt in voetbal. China wil in vijftien jaar tijd op 50.000 scholen voetbal in het lesprogramma introduceren.
De koning en de koningin gingen gisteren ook langs bij een megastal van het Chinees-Nederlandse zuivelexpertise- en ontwikkelingscentrum (SDDDC) in Dasunge, even buiten Peking. In dit centrum werken Nederland en China samen om de kwaliteit van de zuivelproductie in China te verbeteren.
De koning bezocht vanmorgen onder meer de oude stadswijk Dashilar, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en die voortvarend is gerenoveerd. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling ”Next City Living Lab”.
Die presentatie over duurzame verstedelijking, die eerder deel uitmaakte van de Beijing Design Week, gaf een beeld van ontwikkelingsmogelijkheden voor steden en wijken van de toekomst. Voor China, met zijn tientallen miljoenensteden, is dat onderwerp van groot belang. De koning sprak onder meer met architecten, ontwerpers en stedenbouwers.
Het ochtendprogramma werd afgesloten bij de Bank of Beijing, waar de hele ochtend al een rondetafelbijeenkomst werd gehouden van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. De koning kreeg van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer een korte samenvatting van wat was besproken.
Vandaag ontmoette de koning ook de Chinese premier en vanmiddag stond de Chinese president Xi klaar om hem officieel te verwelkomen. De president was vorig jaar zelf op staatsbezoek in Nederland. Dat bezoek beviel hem goed, waarop hij de Nederlandse koning en koningin uitnodigde voor een tegenbezoek.