Binnenland

Miljoenentekort bij Zeeuws kustversterkingsproject Waterdunen

Na de verdubbeling van de Sloeweg in Zeeland kampt nu ook Waterdunen met een miljoenentekort. Politiek Zeeland staat voor de keus: het project versoberen of er meer geld in steken.

Jan Dirk van Scheyen
23 October 2015 21:46Gewijzigd op 15 November 2020 22:48
BRESKENS. In het Zeeuwse Sluis „rinkelen de alarmbellen” bij Nieuw Gemeentebelang. De partij is bang dat het tekort van 3 miljoen op de aanleg van het kustversterkingsproject Waterdunen leidt tot een bezuiniging op recreatieve voorzieningen, waardoor mind
BRESKENS. In het Zeeuwse Sluis „rinkelen de alarmbellen” bij Nieuw Gemeentebelang. De partij is bang dat het tekort van 3 miljoen op de aanleg van het kustversterkingsproject Waterdunen leidt tot een bezuiniging op recreatieve voorzieningen, waardoor mind

Tegenvallers in de grondexploitatie zijn er de belangrijkste oorzaak van dat het kustversterkings­project Waterdunen bij Breskens in West-Zeeuws-Vlaanderen het provinciebestuur 3 miljoen euro meer kost dan begroot. De provincie is er voor 8 miljoen ingestapt.

In krimpgemeente Sluis bestaat de vrees dat in het provinciehuis in Middelburg op de „recreatieve meerwaarde” van Waterdunen wordt bezuinigd om de tegenvallers op te vangen, en dat zou volgens fractievoorzitter Rijk van Nieuw Gemeentebelang een slechte zaak zijn.

„Bij onze partij rinkelen de alarmbellen”, zegt Rijk. „Waterdunen was een ambitieus plan om de Noordzeekust in West-Zeeuws-Vlaanderen te versterken, in combinatie met de aanleg van 250 hectare natuurgebied en de komst van allerlei recreatieve voorzieningen. Door die recreatieve meerwaarde zouden volgens de verwachting van de provincie jaarlijks 340.000 verblijfsrecreanten, onder wie 150.000 dagjesmensen, de gemeente Sluis gaan bezoeken. De kans dat er op de aanleg van natuur en de kust­versterking wordt bezuinigd, acht ik nihil. Alleen al de kustversterking is noodzakelijk om in dit gebied droge voeten te houden. Dan blijft alleen de recreatieve component over om op te bezuinigen.”

Dan zet je als politiek wel „een dikke rode streep” door de voordelen voor Sluis, onderstreept de fractievoorzitter, „namelijk dat het project voor onze gemeente een sterke economisch effect zou hebben.”

Rijk: „Dit effect zou vooral door speeltuinen en wandelpaden worden bewerkstelligd. Waarom zouden toeristen nog komen als je zulke voorzieningen schrapt? Alleen voor de natuur of om naar vogeltjes te kijken?”

Het plan voorziet behalve in de wandelpaden en speeltuinen in een natuurspeeltuin, trekvlotten, fietspaden en een fluisterboot die volgens Rijk weggesaneerd dreigen te worden. „Je zou bijna zeggen dat onze gemeenteraad akkoord is gegaan met een project dat onder valse voorwendselen is gepresenteerd. Nieuw Gemeentebelang heeft het college van Sluis in een brief gevraagd alles in het werk te stellen de provincie op andere gedachten te brengen, zodat voor onze gemeente de beloofde economische impulsen niet worden tenietgedaan.”

Vakantiehuisjes

De voorbereidingen voor Waterdunen zijn in volle gang. In totaal bestrijkt het plangebied 300 hectare, de projectkosten bedragen zo’n 200 miljoen euro. Meer dan de helft van die investering betaalt het concern Molecaten, dat er een duincamping aanlegt, een hotel en een recreatiepark met vakantiehuisjes bouwt en de bebouwing van de nieuwe boulevard realiseert. De provincie heeft niets met die kosten te maken.

Voor de aanleg van het gebied zelf inclusief de kustversterking is 85 miljoen beschikbaar. Daarvan betaalt Molecaten ook nog 10 miljoen. Van de resterende 75 miljoen draagt het Rijk 50 miljoen bij.

Er zijn nog kleinere bijdragen van het waterschap, initiatief­nemer Stichting Het Zeeuwse Landschap en de gemeente Sluis. De provincie doet voor nog geen 8 miljoen mee en moet daarnaast ruilgrond beschikbaar stellen voor boeren die in het project­gebied zijn onteigend.

Versobering

VVD-fractievoorzitter Bierens in de Zeeuwse Provinciale Staten herkent zich in de kritiek van Rijk. Hij vindt het belangrijk dat het gebied via wandel- en fietspaden goed toegankelijk blijft. „Alleen zo houd je een natuurgebied aantrekkelijk voor de recreant”, meent de VVD’er.

Voor Bierens’ partij is een combinatie van versobering en het beschikbaar stellen van extra geld voor Waterdunen niet per definitie onbespreekbaar.

„Je zou er dan voor kunnen kiezen het plan voor 1,5 miljoen te versoberen en voor eenzelfde bedrag extra middelen beschikbaar te stellen”, zegt de fractievoorzitter. „Maar ook bij zo’n combinatie moet als voorwaarde gelden dat de natuur in Waterdunen aantrekkelijk blijft voor de recreant in zowel kwalitatief opzicht als qua toegankelijkheid.”

Verantwoordelijk gedeputeerde De Reu (PvdA) zegt „kennis te nemen” van de opmerkingen van Rijk. „Hij vult met zijn voorzet oplossingen in waar wij als college nog aan moeten beginnen.” De Reu geeft wel aan dat het „niet zo eenvoudig is” om de strop van 3 miljoen binnen het project op te vangen, omdat er op Waterdunen al eerder is bezuinigd.

Explosieven

De gedeputeerde wil eerst alle feiten op een rij zetten. „We zijn eigenlijk nog niet toegekomen aan het werken aan een oplossing. Zodra we vorige week het eerste signaal kregen dat het niet goed ging, hebben we direct de Staten geïnformeerd. Dat hebben we geleerd van de Sloeweg.”

De Reu zegt dat het bedrag van 3 miljoen een indicatie is. Er is ook een bedrag van 500.000 euro in verwerkt dat de provincie misloopt, omdat het Rijk een financiële bijdrage voor het opruimen van explosieven in het gebied blijkt te hebben afgeschaft. De Reu: „Ik ben niet blij met deze kostenoverschrijding, maar dit kan gebeuren bij grote projecten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer