Kerk & religie

Evangelicals VS: Ruimte voor afwijzen doodstraf

NASHVILLE. De Amerikaanse 
organisatie National Association of Evangelicals stelt voor het eerst dat „verzet tegen de doodstraf ook een legitieme toepassing is van de christelijke ethiek.”

Redactie kerk
21 October 2015 13:44Gewijzigd op 15 November 2020 22:44
Tegenstanders van de doodstraf in de VS. beeld EPA
Tegenstanders van de doodstraf in de VS. beeld EPA

De National Association of Evangelicals (NAE) vertegenwoordigt meer dan 45.000 kerken van 40 verschillende denominaties en was altijd een voorstander van de doodstraf. Deze week stemde de raad van bestuur in met een herzien standpunt, schrijft de Amerikaanse nieuwsdienst Christianity Today.

In de nieuwe verklaring wil de NAE recht doen aan de verschillende opvattingen over de doodstraf onder evangelicale christenen. „Voor- en tegenstanders hebben stevige Bijbelse en theologische argumenten. Voorstanders noemen het rechtvaardige karakter van de doodstraf in extreme gevallen. Tegenstanders beroepen zich op de heiligheid van het leven, met inbegrip van de levens van mensen die ernstige misdrijven hebben begaan en nog de mogelijkheid hebben om tot berouw en inkeer te komen. Beide stromingen zetten zich gewetensvol in.”

In 2014 was 59 procent van de blanke evangelicalen en 25 procent van de zwarte protestanten voor de doodstraf, aldus het Public Religion Research Institute (PRRI). In 2011 was dit bij 76 procent van de blanke evangelicalen en 53 procent van de zwarte protestanten het geval.

De mening van de hele Amerikaanse bevolking over de doodstraf is de afgelopen vijftien jaar redelijk stabiel gebleven: zo’n 60 procent is voor en 40 procent is tegen.

De verklaring van de NAE komt zeven maanden na die van de evangelicale organisatie van latino’s, National Latino Evangelical Coalition. Die stemde, als eerste evangelicale organisatie, tegen de doodstraf. „Als latino’s weten we dat het recht niet altijd onpartijdig is. Het opleggen van de doodstraf wordt beïnvloed door raciale en economische ongelijkheid en riskeert de executie van een onschuldig persoon. Bij zaken van leven en dood mogen echter geen fouten gemaakt worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer