Kerkleiders vragen aandacht voor klimaat
BONN. Meer dan 150 religieuze leiders uit de hele wereld roepen regeringsleiders ertoe op om zich tijdens de klimaattop in december in Parijs in te zetten voor een „ambitieus klimaatakkoord.”
De leiders overhandigden dinsdag tijdens een bijeenkomst in Bonn een verklaring aan Christiana Figueres, de uitvoerend secretaris van de Verenigde Naties (VN) die zich bezighoudt met klimaatverandering.
In de verklaring vragen ze wereldleiders zich te houden aan de emissiereductie, dat wil zeggen het verminderen van de uitstoot van stoffen die een (mogelijk) schadelijk effect op het milieu hebben. Ze pleiten voor een langetermijndoelstelling om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om fossiele brandstoffen halverwege deze eeuw volledig vervangen te hebben door duurzame energie.
Tevens dringen ze aan op het verstrekken van financiering en steun aan arme en kwetsbare landen. „Het voortbestaan van miljoenen mensen is afhankelijk van u”, aldus de Duitse rooms-katholieke Karin Kortmann, die de verklaring overhandigde.
De religieuze leiders, die alle grote wereldreligies in 140 landen vertegenwoordigen, beloven belangrijke bijdragen vanuit hun eigen geloofsgemeenschappen, zoals het verminderen van het gebruik van fossiele brandstof.
De verklaring is gebaseerd op meerdere oproepen van religieuze groeperingen, zoals de recente encycliek van paus Franciscus over het milieu. Met de oproep willen de religieuze leiders nu een eenduidige boodschap afgeven.
Veertien vertegenwoordigers vanuit Nederland zetten hun handtekening onder de oproep, onder wie ds. K. van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), rabbijn A. Soetendorp en aartsbisschop Polycarpus van de Syrisch-Orthodoxe Kerk.
Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Doel van de conferentie is een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, als het huidige verdrag (het Kyotoakkoord) afloopt.