Rechtszitting over referendum Oekraïne
DEN HAAG (ANP). De Raad van State (RvS) houdt donderdag een zitting over het geplande referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. De Kiesraad had groen licht gegeven voor dat referendum, maar daar is beroep tegen aangetekend. De rechters nemen waarschijnlijk eind deze week of begin volgende week een besluit.
De Kiesraad stelde op 14 oktober vast dat er genoeg geldige ondersteuningsverklaringen waren ingediend voor het houden van het referendum. De RvS is verplicht deze zaak zo snel mogelijk te behandelen.
Amsterdammer Jeroen de Kreek is degene die beroep heeft aangetekend. „Ik denk dat bijna al die handtekeningen niet geldig zijn. Als er verkiezingen zijn moet dat volgens een protocol, maar GeenPeil doorbreekt dat. Ik denk dat ze het publiek en de Kiesraad misleiden. Het is één grote propaganda voor een idee dat de mijne niet is”, zegt hij tegen het ANP.
Oud-advocaat De Kreek heeft regelmatig voor de rechter gestaan. Zo werd hij in 2013 vervolgd voor het beledigen van toenmalig Kamerlid Jeanine Hennis en arabist Hans Jansen. De rechter zeiden toen dat hij door een psychiatrische stoornis compleet ontoerekeningsvatbaar was en beter kon worden genegeerd. Eerder werd hij veroordeeld voor het bedreigen van toenmalig premier Balkenende.
Het verdrag met Oekraïne moet de economische en politieke banden versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Actiecomité GeenPeil en andere tegenstanders vinden het verdrag ondemocratisch, omdat ze het zien als een opmaat naar een Oekraïens lidmaatschap van de EU en „uitbreidingsdrift” van de unie. Zij willen daarom dat de burgers worden gehoord. Ze verzamelden 427.939 handtekeningen, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.
Premier Rutte hoopt dat het referendum begin volgend jaar gehouden kan worden, als Nederland voorzitter is van de EU.